Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Fostul președinte georgian Saakashvili: Plahotniuc mi-a cerut sfaturi în materie de anticorupție. Fiecare popor are metodele lui de a se debarasa de oligarhi (VIDEO)

Fostul președinte georgian Saakashvili: Plahotniuc mi-a cerut sfaturi în materie de anticorupție. Fiecare popor are metodele lui de a se debarasa de oligarhi (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 14 Iun 2019, 12:19
Fostul președinte georgian Saakashvili: Plahotniuc mi-a cerut sfaturi în materie de anticorupție. Fiecare popor are metodele lui de a se debarasa de oligarhi (VIDEO) Externe

Fostul președinte georgian Mihail Saakashvili a explicat că fiecare popor are mecanismele lui de a se debarasa de oligarhi, vorbind despre criza politică din Republica Moldova, potrivit tv8.md.

„Fiecare popor are metodele lui de a se debarasa de oligarhi, dacă alte metode nu funcționează, atunci va funcționa acesta”, a spus Saakashvili, făcând referire la noua majoritate parlamentară de peste Prut, formată din pro-europenii de la ACUM și pro-rușii de la PSRM.

În acest context, fostul președinte al Georgiei a declarat că un oligarh nu se poate confrunta cu Occidentul, motiv pentru care el fie cedează puterea, fie înțelege că nimeni nu-l va adăposti ca refugiat politic.

„Nu poate un oligarh să meargă împotriva Vestului. Nu are niciun oligarh suficient curaj atunci când vine vorba despre Occident, așa că, eu cred că el va fi nevoit să cedeze. Important este să nu se facă acum compromisuri. El are de ales, fie cedează puterea, fie trebuie să înțeleagă că se va ajunge la aceea că nicio țară nu-l va adăposti ca refugiat politic, indiferent de câți bani ar plăti”, a spus Saakashvili.

Astfel, politicianul georgiano-ucrainean a precizat că situația din Republica Moldova este similară cu cea din Ucraina - în epoca Poroșenko. 

Republica Moldova s-a declarat ca fiind o țară capturată de un oligarh, aceeași situație este și în Georgia, așa a fost în Ucraina pe vremea lui Poroșenco… Totul este foarte simplu, în opinia mea, trebuie să fie adoptată o lege privind oligarhia, care ar trebui să prevadă următoarele: un oligarh nu poate să fie actor politic; nu poate să dețină instituții mass-media; nu poate să controleze sistemul judiciar. Există suficientă experiență cum să demonopolizezi situația. Trebuie să fie alocate anumite surse financiare din bugetul statului pentru a fi asigurată activitatea jurnaliștilor eliberați din mediile oligarhice etc”, a adăugat acesta.

Mihail Saakashvili susține că a primit, în anii anteriori (2015, 2016, 2018), mai multe mesaje de la Vladimir Plahotniuc, prin care oligarhul moldovean îi cerea să-i împărtășească experiența georgienilor în materie de anticorupție.

„Nu-i cred eu pe oligarhi. Eu am pățit-o cu Poroșenco. Și atunci când mi se spune: «Nu, eu nu sunt oligarh de acesta, eu sunt un oligarh mai tare și chiar vreau să schimb în țara mea lucrurile spre bine», eu nu cred în asta, pentru că pentru ei chiar și cuvântul reformă este o imitare”, a spus Saakashvili.

 

Citeşte mai multe despre:   Mihail Saakashvili,   Vladimir Plahotniuc,   Republica Moldova