Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Fotografiile cu Osama bin Laden mort, prezentate senatorilor americani

Fotografiile cu Osama bin Laden mort, prezentate senatorilor americani

Două comisii ale Senatului american au fost informate de către oficialii CIA că pot vizualiza, dacă doresc, fotografii post-mortem cu liderul Al-Qaida, Osama bin Laden. Anunţul a fost făcut de către un consilier al Congresului şi vine după ce preşedintele Obama a reiterat faptul că imaginile respective nu vor fi făcute publice.

Potrivit Reuters, invitaţiile au fost adresate Comisiilor de Informaţii şi Servicii Armate din Senat. Reprezentanţii CIA îi invită pe membrii acestor comisii să facă programări pentru a vedea fotografiile, într-o sală special amenajată pentru parlamentari.

Unii senatori au susţinut că au văzut deja fotografiile cu bin Laden mort. Ulterior, însă, acestea s-au dovedit a fi false.

Săptămâna trecută, preşedintele american Barack Obama a respins orice posibilitate de a face publice fotografiile respective, motivându-şi decizia prin faptul că ar putea incita la violenţă şi ar putea totodată să fie folosite de Al-Qaida ca material de propagandă.

Fotografii false

Osama bin Laden a fost ucis în urmă cu aproape două săptămâni de o echipă specială a armatei americane, care l-a surprins pe liderul terorist într-o locuință din Pakistan. Ulterior, cadavrul acestuia a fost aruncat în mare.

Prima fotografie cu trupul neînsuflețit al liderului terorist a început să circule pe Internet la doar câteva ore de la anunțul oficial privind moartea acestuia. Nu a trecut, însă, mult și s-a dovedit că a fost vorba de un fals, fiind prezentată și fotografia originală care fusese prelucrată.Au urmat apoi zeci de fotografii flase care îl prezintă pe liderul Al-Qaida împușcat mortal. Una dintre ele s-a dovedit că provenea de la un joc video.După câteva zile, însă, au fost publicate și câteva fotografii reale de la operațiunea care a dus la moartea lui bin Laden. Fotografiile șocante arată cadavrele a trei persoane neidentificate, acestea fiind printre victimele colaterale ale operațiunii din Pakistan.

Vezi AICI primele fotografii de la operațiunea de ucidere a lui bin Laden

Pe urmele teroriştilor

De la anunţul oficial al morţii lui bin Laden, făcut de liderul SUA pe 1 mai, şi până în prezent, specialiştii americani încearcă să decripteze informaţii obținute în timpul raidului. Este vorba, printre altele, de 2,7 terabiți de date, care echivalează cu circa 220 milioane de pagini scrise.

Informaţiile obţinute, susţin serviciile secrete, oferă de la o oră la alta detalii importante despre reţeaua Al-Qaida, care includ date despre alţi lideri terorişti, precum şi modalităţile prin care bin Laden comunica din ascunzătoarea sa cu restul teroriştilor.

Citeşte mai multe despre:   Osama bin Laden,   fotografii,   mort,   Barack Obama,   senatori,   SUA,   CIA