Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Francois Hollande cere suspendarea Turciei din NATO

Francois Hollande cere suspendarea Turciei din NATO

Un articol de: Redacția B1.ro - 12 Oct 2019, 12:43
Externe

Francois Hollande propune suspendarea Turciei din NATO, după ce aceasta a inițiat o ofensivă militară în nordul Siriei. El a mai cerut acţiuni urgente pentru oprirea ofensivei turcești. Kurzii au fost şi sunt aliaţii noștri, așa că trebuie să îi ajutăm imediat, a punctat Hollande.

În 2015, când era președintele Franței, el a decis participarea țării sale în masiva coaliție menită să elimine gruparea jihadistă Stat Islamic

„În calitatea de preşedinte al Franţei, am colaborat, în cadrul acestei coaliţii, cu grupurile kurde din Siria. Erau principalele puncte de susţinere, la sol, pentru atacarea poziţiilor reţelei teroriste ale Stat Islamic. Am contribuit, alături de kurzi, la eliminarea reţelei Daesh din nordul Siriei, până la Raqqa. Kurzii au fost şi sunt aliaţi. Nu doar că avem o datorie faţă de ei, ci trebuie să îi ajutăm imediat”, a declarat Francois Hollande, pentru Le Parisien.

Hollande a profitat de ocazie și a dat vina pe liderul de la Casa Albă: „Ofensiva turcă în Siria a fost posibilă doar pentru că preşedintele SUA, Donald Trump, a comis greşeala de a-i oferi această oportunitate preşedintelui Erdogan. Au fost retraşi militarii americani care erau în zona de securitate, în zona-tampon dintre Turcia şi nordul Siriei”.

„Cum putem admite ca o ţară care este într-o alianţă cu noi poate ataca o forţă care este principalul nostru partener contra ISIS? În acest context, cred că se pune problema relaţiei Turciei cu NATO, a continuat fostul președinte al Franței.

Întrebat dacă Turcia ar trebui exclusă din NATO, François Hollande a răspuns: „Nu, dar trebuie suspendată participarea. Este o decizie în resortul Consiliului NATO. Situaţia este inacceptabilă, deoarece Tratatul NATO prevede că atunci când un membru este atacat, există o reacţie automată din partea celorlalte ţări. Acest lucru ar însemna că în cazul ripostei kurzilor din Siria, trebuie susţinute trupele turce: acest lucru ar fi imposibil de argumentat şi imoral”.
 

Citeşte mai multe despre:   Francois Hollande,   NATO,   siria,   Turcia
 
Loading...