Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Omul de afaceri român Frank Timiș l-ar fi mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a păstra concesiuni de gaz pe care le-a vândut apoi către British Petrolem

Omul de afaceri român Frank Timiș l-ar fi mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a păstra concesiuni de gaz pe care le-a vândut apoi către British Petrolem

Un articol de: Sebastian Pricop - 04 Iun 2019, 13:21
Omul de afaceri român Frank Timiș l-ar fi mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a păstra concesiuni de gaz pe care le-a vândut apoi către British Petrolem Externe

O investigaţie realizată de BBC scoate la iveală detalii compromiţătoare despre felul în care face afaceri Frank Timiş, controversat om de afaceri român cu cetățenie australiană care avea în 2012 o avere estimată la 1,34 miliarde de euro.

Investigaţia BBC, difuzată în emisiunea Panorama, îl acuză pe Timiş că ar mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a-și păstra două mari concesiuni de gaz, pe care le-a vândut ulterior către British Petroleum. 

Mai exact, mita a constant în faptul că l-ar fi angajat cu 25 de mii de dolari pe lună pe fratele președintelui la una din companiile sale, iar președintele Macky Sall ar fi acceptat să-și păstreze concesiune câștigate în mandatul predecesorului său.

Avocații lui Frank Timiș neagă că acesta a plătit mită. Aceștia susțin că ”nici un ban nu a fost transferat vreodată din Timis Corparațion către Agritrans Sarl (nr. Firma fratelui președintelui)” și că ce am văzut noi este ” o înregistrare incorectă care a fost ulterior corectată”.

BBC subliniază însă că documentele consultate datează din 2017, la trei ani după plata celor 250 de mii de dolari iar acest lucru nu a fost corectat. Am văzut de asemena conturile companiei, mai susține BBC, care arată că plata suspectă s-a realizat către compania lui Aliou Sall.

Tot BBC a mai arătat că Frank Timiș a obținut prin imperiul său de afaceri offshore suma de 670.000 de lire sterline, în 2017, dar a plătit un impozit de doar 35,20 lire sterline. Concret, spun investigatorii britanici, acesta  a transformat plățile în „împrumuturi netaxabile”. Potrivit BBC, au fost fabricate acte antedatate care fac respectivele împrumuturi legale. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Frank Timis