Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Franța: Ministrul de interne anunță o „acțiune masivă” care vizează „76 de moschei”

Franța: Ministrul de interne anunță o „acțiune masivă” care vizează „76 de moschei”

Un articol de: Irina Mina - 03 Dec 2020, 09:33
Franța: Ministrul de interne anunță o „acțiune masivă” care vizează „76 de moschei” Turnul Eiffel, Paris / Foto: Irina Mina Externe

Ministrul de Interne al Franței, Gérald Darmanin, a anunțat, pe Twitter, că va demara acțiuni pe scară largă care vor fi întreprinse începând de joi, 3 decembrie, împotriva a 76 moschei din Franța acuzate că au alimentat separatismul religios.

„76 de moschei suspectate de separatism vor fi controlate în zilele următoare, iar cele care vor trebui închise vor fi”, a declarat ministrul de Interne, scrie Le Figaro, citat de ladepeche.fr. O notă a fost trimisă tuturor prefecților în cauză în acest sens pe 27 noiembrie.

O „acțiune masivă” care vizează 76 de moschei din Franța a fost anunțată de ministrul de interne

Printre aceste 76 de moschei, dintre care 60 se află în provincii, 18 vor fi vizate de „acțiuni imediate”, care ar putea duce la închiderea lor. Trei dintre ei se află în departamentul Seine-Saint-Denis. Unul dintre ei a ignorat o decizie de închidere luată de primarul orașului, o a doua închisă oficial în 2019 a continuat să organizeze rugăciuni, iar a treia a fost vizată de o opinie nefavorabilă din partea comisiei de securitate, fără ca statul să verifice închiderea efectivă a moscheii.

Din celelalte 15 locații, cinci sunt situate în marile suburbii pariziene sau în imediata vecinătate a Île-de-France (trei în Val-d'Oise, una în Seine-et-Marne și una în Oise) și zece în regiune (inclusiv două în Hérault, două în Vaucluse). Restul se găsește în special în Haute-Garonne, Moselle, în nord, Bas-Rhin și Var.

Anunțul acestei operațiuni vine cu câteva zile înainte ca Consiliul de Miniștri să examineze miercurea viitoare proiectul de lege „consolidarea principiilor republicane” care are ca scop lupta împotriva „separatismului” și islamismului radical.

Președintele Franței, apel către liderii musulmani. Ce le propune pentru limitarea islamismului radical

Amintim că Emmanuel Macron, președintele Franței, a propus liderilor musulmani acceptarea unei „carte a valorilor republicane”, în încercarea de a limita islamismul radical.

După trei atacuri islamiste în mai puțin de o lună, Macron a dat un ultimatum de 15 zile Consiliului francez al credinței musulmane (CFCM) pentru a accepta carta ce va preciza că Islamul este o religie și nu o mișcare politică, interzicând „amestecul străin” în grupurile musulmane.

CFCM a fost de acord să creeze un Consiliu Național al Imamilor, care ar urma să dea imamilor o acreditare oficială.

La începutul lunii noiembrie, gruparea jihadistă Al-Qaida din Magrebul Islamic (AQMI) și-a îndemnat simpatizanții să ucidă toate persoanele care-l insultă pe profetul Mahomed, anunțând totodată răzbunare pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care încurajează libera exprimare a presei, sărind în apărarea publicației satirice Charlie Hebdo.Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

„Uciderea celui care-l insultă pe profet este dreptul fiecărui musulman capabil să-l aplice", a scris luni AQMI într-un comunicat, reaționând la declaraţiile preşedintelui francez la omagiul naţional adus profesorului francez Samuel Paty.

Amintim, bărbatul a fost decapitat la 16 octombrie, într-un atentat islamist în regiunea pariziană, deoarece le-a arătat elevilor la clasă caricaturi ale profetului Mahomed, realizate de Charlie Hebdo.

Macron a subliniat că Franţa, în numele libertăţii de exprimare, nu va renunţa la caricaturi, declanşând un val de critici în lumea musulmană.

Emmanuel Macron a declarat că el poate să înțeleagă că musulmanii sunt șocați de caricaturile cu Profetul Mahomed, dar că nu va accepta niciodată ca ele să fie folosite pentru justificarea violenței.

Citeşte mai multe despre:   Franta,   moschee