Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Franța: Val de comentarii rasiste după ce o metisă a fost aleasă să o încarneze pe Ioana d'Arc. "Anul viitor, eroina va purta burqa”

Franța: Val de comentarii rasiste după ce o metisă a fost aleasă să o încarneze pe Ioana d'Arc. "Anul viitor, eroina va purta burqa”

Un articol de: - 22 Feb 2018, 17:49
Foto: larep.fr Externe

Au curs valuri de comentarii rasiste pe rețelele sociale, după ce o tânără metisă a fost desemnată să o încarneze pe Ioana d'Arc în cadrul sărbătorii anuale dedicate eroinei naționale a francezilor.

Mathilde Edey Gamassou, o tânără în vârstă de 17 ani, a fost aleasă din circa 250 de candidate pentru a o încarca pe Ioana d'Arc în timpul sărbătorilor care celebreaza anual victoria din aprilie 1429 a acesteia asupra englezilor care asediau Orleans, în centrul Franței.

Alegerea a stârnit vii polemici pe rețelele sociale, notează Le Figaro. 

Pe site-urile extremei drepte, alegerea a fost catalogată drept o "pledoarie pro-metiși, începutul unei încercări de a transforma istoria într-o poveste în care arabii și negrii au făcut Istoria pentru Franța încă de la începuturi".

Iar pe site-ul anti-musulman Rezistenta republicană, un comentator a prezis: "Anul viitor, Ioana d'Arc va purta burqa".

Iar comentariile nu s-au oprit aici.

Benedicte Baranger, președintele comitetului care a luat decizia, a declarat că "această tânăra a fost aleasă pentru că este o personalitate interesantă și un spirit bine clădit". A mai precizat, de asemenea, că Gamassou răspunde celor patru criterii stabilite: locuiește în Orleans de zece ani, învață într-un liceu din oraș, e catolică și își dedică timpul liber altor persoane.

La rândul său, Marlene Schiappa, secretarul de stat însărcinat cu egalitatea dintre femei și bărbați, a dat asigurări că ”ura rasială” nu își are locul în Franța.
 

Citeşte mai multe despre:   rasism,   Franța,   Mathilde Edey Gamassou,   metisă,   Ioana d'Arc
 
 
 
Loading...