Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Fukushima: Scurgerile de apă radioactivă au fost oprite

Fukushima: Scurgerile de apă radioactivă au fost oprite

Scurgerea în ocean a apei cu un nivel mare de radioactivitate, provenită din centrala nucleară Fukushima, a fost oprită, anunță BBC.

Agenţi chimicali au fost introduşi pentru a solidifica solul lângă o crăpătură a centralei, de unde se scurgea apa contaminată, potrivit reprezentaţilor companiei TEPCO.

Inginerii disperaţi au folosit de asemenea rumeguş, ziare şi beton, pentru a opri scurgerea.

Inginerii încercau să stopeze scurgerile radioactive încă de când cntrala a fost avariată de cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie.

Surse guvernamentale spun că autorităţile au în plan acoperirea reactoarelor avariate cu o folie de metal specială, dar acest lucru nu va fi posibil până în septembrie cel puţin, din cauza radioactivităţii ridicate, care înregunează lucrările.

Conducerea va mai trebui să deverseze alte 11.500 de tone de apă slab radioactivă în mare, din cauza lipsei de spaţiu de depozitare al centralei.

Oficialii spun că această apă nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor.

Autorităţile japoneze au cerut Rusiei o navă care să ajute la dezafectarea centralei. Reprezentanţii Agenţiei Nucleară ruseşti Rosatom, au declarat că încă aşteaptă nişte răspunsuri de la japonezi, înainte de a le aproba cerea de împrumutare a navei Landysh, cunoscută în Japonia ca Suzuran, care este folosită la dezafectarea submarinelor nucleare ruseşti, din posrtul estic Vladivostok.

Una din cele mai mari uzine de „tratament” pentru scurgerile radioactive, Landysh „tratează” lichidul radioactiv cu chimicale şi îl stochează într-o formă de ciment. Poate procesa 35 de metri cubi de lichid pe zi, şi 7000 de metri cubi pe an.

Citeşte mai multe despre:   Fukushima,   radiatii