Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe ”Furtul Secolului” în Moldova: Cum a dispărut un miliard de dolari. Omul de afaceri Ilan Shor, principalul vinovat

”Furtul Secolului” în Moldova: Cum a dispărut un miliard de dolari. Omul de afaceri Ilan Shor, principalul vinovat

Un articol de: - 05 Mai 2015, 11:31
Foto: curentul.md Externe

Președintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu, a publicat pe blogul personal raportul companiei Kroll. La cererea Băncii Centrale a Moldovei, aceasta a investigat furtul de un miliard de dolari de la Banca de Economii, Banka Socială și Unibank.

Raportul Kroll stabilește clar că omul de afaceri Ilan Shor este principalul beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele trei bănci pe care le controla.
Documentul ajunge la concluzia că acesta stă în spatele unor acțiuni ”clare prin care se urmărea preluarea controlului” asupra celor trei bănci menționate. În perioada august 2012 – noiembrie 2014, în aceste bănci s-a înregistrat un număr nejustificat de schimbări de acționariat, iar apoi au intrat într-o serie de tranzacții care au dus la deteriorarea situației lor financiare.

În urma acestor tranzacții complexe între cele trei instituții financiare, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale unor companii offshore înregistrate în Hong Kong și Marea Britanie, Banca Socială a transferat numai între 24 și 26 noiembrie 2014 către cinci companii fără activități notabile din Moldova, o sumă de 13,5 miliarde de lei.  Ulterior, firmele au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, transmite UNIMEDIA. Rezultatul tranzacțiilor a fost colapsul celor trei bănci, datoriile lor ajungând la 18 miliarde de lei. Raportul mai menționează că a existat și o presupusă tentativă de ștergere a urmelor în cazul oferirii cu împrumut a acestor sume. Documentul îndeamnă la începerea unor investigații care să arate drumul exact al banilor tranzacționați, prejudiciul total creat și măsurile necesare pentru recuperarea lui, scrie Unimedia.

În acționariatul Unibank apar nume precum Petru Lucinschi, fostul preșdinte, Viorel Melnic și fostul șef al Vămii. În 2011, Lucinschi  a plătit peste 11 miliaone de lei moldovenești în schimbul acțiunilor la bancă.

Presa din Moldova susține că Ilan Shor a plecat spre Moscova încă din 30 aprilie. Totuși, purtătoarea de cuvânt a omului de afaceri a precizat pt Unimedia că acesta a efectuat doar o vizită privată și că, în acest moment, se află la Chișinău.

Scandalul, care a primit numele de ”Furtul Secolului”, a izbucnit în momentul în care Banca Centrală a Moldovei a descoperit că Banca de Economii, Banka Socială și Unibank  au acordat credite în valoare de 1 miliard de dolari, respectiv 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

Duminică, zeci de mii de moldoveni au cerut în stradă o lămurire în cazul ”Furtului Secolului”. Ei au cerut publicarea Raportului Kroll, demiterea șefilor de instituții ce au admis acest furt, condamnarea vinovaților și recuperarea banilor.

Citeşte mai multe despre:   republica moldova
 
 
 
Loading...