?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Germania, ASUPRU criticată că nu-şi respectă angajamentele ASUMATE în cadrul NATO

Germania, ASUPRU criticată că nu-şi respectă angajamentele ASUMATE în cadrul NATO

Un articol de: B1.ro - 10 Feb 2019, 21:04
Sursă foto: hepta.ro Externe

Bugetul de apărare al Germaniei este prea mic pentru a-şi putea onora obligaţiile asumate în cadrul NATO, a atras atenţia Statele Unite, prin vocea ambasadorului său la Berlin, relatează Deutche Welle.

Criticile ambasadorului american au venit după ce guvernul german aprobat o creştere (mai mult simbolică) a cheltuielor de apărare până la 1,5% din PIB până în  anul 2024.

"Promisiunile Germaniei de a-şi mări cheltuielile pe apărare în cadrul NATO până la 1,5% nu sunt suficiente", a precizat duminică ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell.

"Din nou, atrag atenţia că nu trebuie atinse standarde americane ci angajamente NATO pe care Berlinul şi le-a asumat deja. Statele Unite doar reaminește măreţului său aliat german că acum nu este momentul potrivit pentru a subfinanța sau a slăbi NATO", a adăugat ambasadorul.

Problema cheltuielilor pe apărare a fost una foarte delicată în ultimii ani, mai ales de când Donald Trump a devenit preşedinte al Statelor Unite.

Foto: Tanc Leopard II aparținând Bundeswehr-ului (sursă foto: hepta.ro)

Datorită faptului că NATO este în proporţie de 80% compus din trupe americane, Donald Trump a exercitat presiuni asupra restului statelor-membre NATO să-şi crească cheltuielile pe apărare până la 2% din PIB - o ţintă pe care majoritatea membrilor nu o îndeplineau și încă nu o îndeplinesc.

În vara anului 2018 Donald Trump a precizat chiar un procentaj de 4%.

"Preşedintele Trump vrea ca aliații noştri să care mai mult din povară (finaciară - n.r.), sau cel puţin, să-şi îndeplinească obligaţiile asumate", declarase în iulie 2018 secretarul pentru presă al Casei Albe, Sarah Sanders.

Problema cheltuielilor pe apărare este cu atât mai delicată în Germania, un stat aflat la o distanţă geografică considerabilă de orice ameninţare militară şi a cărui populaţie ar prefera ca banii să fie cheltuiţi, mai degrabă, în alte domenii. 

"Înţeleg în totalitate că publicul german vrea cheltuieli interne mai mari în loc să crească bugetul armatei. Şi contribuabilul american ar vrea să se cheltuiască mai mult pe plan intern. Însă contribuabilul american plăteşte pentru 33.000 de soldaţi americani staţionaţi în Germania. Această discuţie cu privire la cheltuieli interne versus apărare are loc şi în Statele Unite", a adăugat ambasadorul german la Berlin.

Foto: Richard Grenell, ambasadorul american la Berlin (sursă foto: hepta.ro)

 
 
 
Loading...