Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Germania pledează pentru o nouă logică a relațiilor cu Rusia: „Epoca omniprezentului polițist global american s-a încheiat” / „Cooperarea internațională, într-o recesiune fără precedent”

Germania pledează pentru o nouă logică a relațiilor cu Rusia: „Epoca omniprezentului polițist global american s-a încheiat” / „Cooperarea internațională, într-o recesiune fără precedent”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 15 Feb 2020, 11:43
sursa foto: Facebook Externe

Cooperarea internațională este într-o recesiune fără precedent, a afirmat, la Conferința de Securitate de la Munchen, Heiko Maas, șeful diplomației germane, care a criticat Rusia, China, dar în special SUA, încercând să nuanțeze un rol de așa-zis actor global al Germaniei.

Precum partenerii francezi, germanii par să își relaxeze și ei discursul politic vizavi de cooperarea cu Rusia, pledând pentru „o politică europeană față de Rusia care să nu se rezume doar «la declarații de condamnare și la sancțiuni”.

„Trebuie să recunoaștem starea de dezordine a ordinii internaționale bazate pe reguli deoarece cooperarea internațională este într-o recesiune fără precedent. O nouă ordine este în curs de dezvoltare, însă ea are puțin de a face cu principii și norme. Nu este nouă ascensiunea Chinei, pe care o vedem de decenii și diminuarea semnificației strategice a Europei după sfârșitul Războiului Rece. Adevărata schimbare a jocului este faptul că epoca omniprezentului polițist global american s-a încheiat. Nu pentru că Statele Unite nu au putere economică și militară, ci fiindcă angajamentul decidenților de la Casa Albă s-a schimbat când vine vorba de ordinea mondială la realizarea căreia Statele Unite au contribuit”, a spus Heiko Maas, reluând practic narativul lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei.

Totodată, Heiko Maas a declarat că îşi doreşte ca Germania să-şi asume un rol militar mai important în conflicte şi crize regionale

„Vă spun asta cu claritate. Germania este pregătită să se angajeze mai puternic, inclusiv militar. Dar acest angajament militar trebuie să meargă mână în mână cu logica politică”, a declarat el, după ce și Frank-Walter Steinmeier a sugerat că țara sa trebuie să sporească cheltuielile pentru apărare pentru a contribui mai mult la securitatea europeană și pentru a menține alianța cu SUA, cunoscute fiind exigențele președintelui american Donald Trump pentru ca Germania să plăteasc mai mult în cadrul NATO și pentru securitatea aliată. În egală măsură, asemenea omologului francez Emmanuel Macron, președintele german a pledat pentru o politică europeană față de Rusia care să nu se rezume doar «la declarații de condamnare și la sancțiuni»”.

Raportul anual al Conferinței de Securitate, sintezezat prin termen intraductibil mot a mot în limba română – ”Westlessness” – semnifică un sentiment răspândit de neliniște și agitație în fața unei incertitudini tot mai mari cu privire la viitorul și destinul Occidentului, scrie Calea Europeană.
 

Citeşte mai multe despre:   Heiko Maas
 
Loading...