Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Germania respinge vehement o eventuală redesenare a frontierelor în Balcanii de Vest. Ce a declarat Heiko Mass, în contextul notei care vorbește despre crearea unor state monoetnice în regiune

Germania respinge vehement o eventuală redesenare a frontierelor în Balcanii de Vest. Ce a declarat Heiko Mass, în contextul notei care vorbește despre crearea unor state monoetnice în regiune

Un articol de: Vladimir Ionescu - 23 Apr 2021, 08:18
Germania respinge vehement o eventuală redesenare a frontierelor în Balcanii de Vest. Ce a declarat Heiko Mass, în contextul notei care vorbește despre crearea unor state monoetnice în regiune foto: Hepta.ro / DPA Images / Stefanie Loos Externe

Germania respinge o eventuală redesenare a frontierelor pe criterii etnice în Balcanii de Vest și susține că ideea a fost „pusă înapoi într-un sertar”, conform precizărilor făcute de Heiko Maas, ministrul german de externe.

Precizările oficialului de la Berlin vin în contextul unei note explozive, care vorbește despre o redesenare a frontierelor în cazul țărilor independente formate după destrămarea Iugoslaviei și despre reducerea teritoriului Bosniei și Herțegovinei la o treime din dimensiunea sa actuală. Documentul nesemnat, despre care se crede că ar fi ajuns în cele mai înalte cercuri ale UE, se referă la crearea unor state monoetnice în regiune și propune extinderea Serbiei, Croației și Albaniei pentru a înghiți părți din Bosnia, Macedonia de Nord și Kosovo.

Nota, care a fost văzută inclusiv de jurnaliștii de la Reuters, sugerează că materializarea Serbiei Mari, Albaniei Mari și Croației Mari ar putea ajuta la rezolvarea tensiunilor naționale care blochează integrarea europeană a regiunii.

Un diplomat de la Bruxelles susține că statele membre ale UE nu au discutat despre această inițiativă.

Germania respinge vehement o eventuală redesenare a frontierelor în Balcanii de Vest, a declarat Heiko Maas, ministrul german de externe

 

„Ideea că lucrurile ar putea fi rezolvate cu noi linii pe hartă nu numai că este nerealistă, dar este periculos chiar și să inițiezi această discuție”, le-a spus Maas reporterilor din Priștina, capitala kosovară, potrivit Reuters.

„Ideea de a muta frontiere este una pe care guvernul german o respinge vehement”, a mai afirmat ministrul german de externe, care s-a arătat fericit că ideea a fost „pusă înapoi într-un sertar sau, să sperăm, în tocătorul istoriei”.

Nota diplomatică a fost dezvăluită publicului larg în premieră de presa slovenă. Premierul sloven Janez Jansa a negat informațiile potrivit cărora el ar fi fost cel care i-a trimis-o lui Charles Michel, președintele Consiliului European, ca propunere pentru abordarea regiunii în mandatul Sloveniei la președinția rotativă a Consiliului UE, mandat care va începe în iulie.

 

 Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Citeşte mai multe despre:   Germania,   Balcanii de Vest