Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Grecia a DECIS. Ce nume are voie să preia Macedonia

Grecia a DECIS. Ce nume are voie să preia Macedonia

Un articol de: - 21 Mar 2018, 17:39
Grecia a DECIS. Ce nume are voie să preia Macedonia Externe

Grecia a decis ca fosta republică iugoslavă Macedonia poate să preia „un nume compus”, de tipul „Macedonia Superioară”, potrivit unei „foi de parcurs” trimise autorităţilor de la Skopje pentru soluţionarea disputei bilaterale, în cadrul unor negocieri relansate în ianuarie între cele două ţări. 

Astfel, noul nume „va fi folosit atât pe plan internaţional, cât şi pe plan intern de către statul vecin”, a indicat Dimitris Tzanakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului grec, infomează Agerpres.

„Planul de acord” va fi discutat la Skopje de către ministrul grec de externe, Nikos Kotzias şi omologul său macedonean, Nikola Dimitrov, înainte de o întâlnire prevăzută pentru 30 martie la Viena a celor doi miniştri cu Mattheuw Nimetz, mediatorul ONU în această problemă.

„O astfel de soluţie ar presupune «revizuirea Constituţiei ţării vecine». Atena aşteaptă acum comentarii şi observaţii din cealaltă parte”, a adăugat Tzanakopoulos, în timp ce guvernul macedonean nu dispune de majoritate parlamentară suficientă pentru a duce imediat la bun sfârşit o asemenea procedură.

Dreptul de a păstra numele de Macedonia, care desemnează o regiune din nordul teritoriul Greciei, şi blochează, în aşteptarea unui compromis în această problemă, orice progres spre aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeană şi la NATO este contestat de Grecia încă de la proclamarea indepenţei statului vecin din 1991.

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   Macedonia,   nume