Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Scandal diplomatic la nivel înalt: Grecia a decis expulzarea ambasadorului Libiei la Atena

Scandal diplomatic la nivel înalt: Grecia a decis expulzarea ambasadorului Libiei la Atena

Un articol de: Sebastian Pricop - 06 Dec 2019, 13:56
Externe

Semnarea de către Liba a unui acord cu Turcia prin care cele două țări își delimitează teritoriul maritim făcând abstracție de prezența insulei grecești Creta a stârnit un adevărat scandal diplomatic. Grecia a decis vineri să îl expulzeze pe ambasadorul Libiei la Atena drept ripostă.

Mohamed Younis AB Menfi are la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi Grecia, a anunțat ministrul de Externe elen Nikos Dendias, citat de Reuters. Dendias a precizat că acordul bilateral Turcia-Libia, semnat la 27 noiembrie, reprezintă o violare a dreptului internațional.

Cu toate acestea, oficialul grec a subliniat că această decizie nu înseamnă automat și ruperea relațiilor diplomatice cu Libia

Acest nou conflict se înscrise în lunga listă de tensiuni dintre  statelor cu ieșire la Marea Mediterană care își dispută resursele de gaze și petrol din regiune, încă neexploatate.

Turcia și guvernul recunoscut internațional din Libia au semnat un acord prin care erau trasate granițele lor și un acord care vizează extinderea cooperării militare și de securitate dintre cele două state, un pas spre protejarea propriilor drepturi după cum a susținut Ankara.

Grecia a ripostat imediat, catalogând acordul ca fiind unul ”absurd” pentru că ignora prezența Cretei între coastele Turciei și Libiei.

De altfel, Grecia și Turcia sunt în dispută asupra mai multor aspecte: de la drepturile privind mineralele din Marea Egee până la Ciprul divizat din punct de vedere etnic. Tensiunile au escaladat și din cauza exploatărilor întreprinse de Turcia de-a lungul coastei Ciprului, în timp ce Uniunea Europeană a pregătit un set de sancțiuni împotriva Ankarei.

Cipru a anunțat că se va adresa Curții Internaționale de Justiție cu privire la drepturile sale maritime.

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   Libia,   Turcia
 
Loading...