Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Grecia a instituit măsura de carantină într-o tabără de refugiați, aflată în apropiere de Atena, după ce mai mult de 20 de migranți au fost testați pozitiv pentru coronavirus

Grecia a instituit măsura de carantină într-o tabără de refugiați, aflată în apropiere de Atena, după ce mai mult de 20 de migranți au fost testați pozitiv pentru coronavirus

Un articol de: Beatris Ionita - 03 Apr 2020, 07:33
Grecia a instituit măsura de carantină într-o tabără de refugiați, aflată în apropiere de Atena, după ce mai mult de 20 de migranți au fost testați pozitiv pentru coronavirus Externe

Grecia a pus sub carantină o tabară de refugiați din Ritsona, după ce 20 de migranți au fost testați pozitiv pentru COVID-19. 

Tabăra care adăpostește mai bine de 2300 de persoane a fost plasată sub pază pentru a restricționa deplasările.

Autoritățile au cerut ca migranți să fie testați după ce o femeie, care provenea din acest așezământ a fost diagnosticată cu COVID-19, săptămâna trecută, când a născut într-un spital din apropiere. Medicii au constatat că nici unul dintre cei testați nu prezenta simptome specifice coronavirusului.

Ministerul Sănătății a cerut să fie testați cât mai mulți locuitori din tabără pentru a stabili cât de gravă este situația. 

Organizatia Internationala pentru Migrație va continua să supravegheze zona și în timpul carantinei, încercând să protejeze situl situat la aproximativ 70 km Atena. 

Un purtător de cuvânt al organizației a declarat că vor începe să distribuie alimente și produse de igienă locuitorilor taberei și vor asigura accesul la medicamente.

Specialiștii se tem că taberele insalubre ar putea deveni adevărate incubatoare pentru COVID-19

Tot mai multe ONG-uri, doctori și cadrele universitare cer Uniunii Europeane să evacueze taberele de refugiați în special odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, pentru că mii de persoane trăiesc în condiții mizere și supraaglomerare, ceea ce reprezintă un pericol uriaș.

"Refugiații din tabere sunt expuși unui risc ridicat de a contacta boli infecțioase din cauza aglomerării, condițiilor de trai și de igienă precare ", a declarat Bozorgmehr, care se numără printre cadrele universitare care cer evacuarea unei tabere supraaglomerată de pe insula Lesbos.

Un focar de COVID-19 într-o tabără, ca cele de pe insulele grecești, este o amenințare pentru sănătatea publică, deoarece în aceste contexte nu sunt posibile măsuri de distanțare socială și carantină. 

Primul caz al COVID-19 din insula Lesbos, a fost confirmat în urmă cu trei săptămâni, la un cetățean grec.

Nu există cazuri confirmate în Moria, care găzduiește aproape 20,000 de persoane într-un spațiu proiectat pentru puțin sub 3,000.

Ca răspuns la cererile de decongestionarea taberelor, Ministerul pentru Migrației din Grecia a răspuns cu o serie de măsuri preventive.

Printre acestea se numără carantina în tabere, în timp ce doar 100 de persoane pe oră au permisiunea de a pleca, doar dacă au un formular în care se explică motivul pentru care sunt  refugiați și acte de identitate. 

Taberele continentale precum Ritsona au fost supuse unor măsuri de carantină în conformitate cu restul populației țării.
Distanțarea socială rămâne o adevărată provocare în taberele de migranți din lume. 

Katerina Sakellaropoulou, noua preşedintă a Greciei de pe data de 13 martie, a decis să doneze jumătate din salariul său, timp de două luni, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru a sprijini lupta împotriva noului coronavirus.

Guvernul face mari eforturi să țină situația sub control

Premierul grec a cerut membrilor guvernului, dar și parlamentarilor majorităţii sale de dreapta să facă același gest.

Și partidul de opoziţie Syriza pare să îmbrățiseze ideea, declarând că această contribuţie ar trebuie să fie "obligatorie, nu opţională, deoarece angajaţii care îşi pierd jumătate din salariu nu au de ales".

„Suntem cu toţii egali în faţa ameninţării sanitare. Însă pentru a o combate, fiecare trebuie să participe, după forţele proprii", a declarat Kyriakos Mitsotakis.
Până vineri, Grecia a confirmat 1544 de cazuri de virus și un total de 53 de decese.

Citeşte mai multe despre:   grecia,   migranti,   coronavirus