Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Grecia pregătește achiziții militare de miliarde de euro, în replică la escaladarea tensiunilor cu Turcia în Mediterana de Est

Grecia pregătește achiziții militare de miliarde de euro, în replică la escaladarea tensiunilor cu Turcia în Mediterana de Est

Un articol de: Vladimir Ionescu - 11 Sep 2020, 09:53
Grecia pregătește achiziții militare de miliarde de euro, în replică la escaladarea tensiunilor cu Turcia în Mediterana de Est foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA Externe

Grecia a scos cardul de credit și se pregătește de o serie mare de cheltuieli militare, în contextul în care are o relație tot mai tensionată cu Turcia, relatează Politico Europe. În ciuda recesiunii profunde aduse de criza COVID-19 și un deficit bugetar în creștere, Atena a decis că este timpul să acționeze. Avioane de vânătoare, fregate, torpile și elicoptere – toate sunt pe lista de cumpărături a premierului Kyriakos Mitsotakis.
 

Grecia pregătește achiziții militare de miliarde de euro


 

Franța, care i-a oferit Greciei sprijin politic și militar în confruntarea cu Turcia, va fi un mare beneficiar al acestor achiziții. Un acord între cele două țări s-a regăsit pe agenda întâlnirii dintre președintele francez Emmanuel Macron și premierul grec Mitsotakis, de la Corsica, care a precedat summitul liderilor de la Mediterană.

Cu toate acestea, și alți aliați cheie ar putea beneficia de planurile despre care se crede că vor mări cheltuielile militare cu 10 miliarde de euro în următorii 10 ani, potrivit oficialilor greci. Dacă s-ar adeveri această estimare, ar fi vorba de o majorare cu o treime raportat la nivelul actual. În orice caz, în următoarele luni, ar urma ca în jur de 1,5 miliarde de euro să se ducă pe armament și echipamente.
 

Oficialii greci și-au argumentat planurile invocând escaladarea tensiunilor cu Turcia în Mediterana de Est


 

Mitsotakis va prezenta programul de înzestrare sâmbătă, când premierul grec va susține discursul anual cu privire la politica economică, la Salonic. Totuși, strategia nu vizează exclusiv cumpărarea de mijloace tehnice, ci și întărirea resursei umane, și reorganizarea industriei elene de apărare, care în cele din urmă „vor contribui la dezvoltarea tehnologică și stimularea angajării”, a afirmat Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al guvernului.

Încă de la începutul lunii august, vasul turc Oruc Reis a desfășurat activități de cercetare seismică în ceea ce Grecia consideră ca fiind platforma sa continentală, în sudul insulei elene Kastellorizo. Cele două părți sunt aproape zilnic protagonistele unor schimburi de replici dure, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat în repetate rânduri că va merge la război.

Zeci de flotile navale grecești și turce sunt dispuse în regiune una contra celeilalte, iar diplomații se tem că fie un accident, fie o escaladare deliberată ar putea conduce la un conflict deschis. De altfel, o fregată elenă a intrat în coliziune cu un vas turc la începutul lunii curente.

„Oriunde avem nevoie să facem aceste investiții țintite, pe care din păcate poziția noastră geopolitică le impune – chiar dacă asta înseamnă câteva sacrificii mici în plus din partea poporului grec – trebuie să fim cu toții de acord că aceste sacrificii trebuie făcute pentru ca în cele din urmă forțele armate să fie apărate”, a spus Mitsotakis în parlament, luna trecută.

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   tensiuni in Mediterana