Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Guvernul Austriei în haos după acuzaţii de colaborare cu Rusia

Guvernul Austriei în haos după acuzaţii de colaborare cu Rusia

Un articol de: Ionescu Tudor - 20 Mai 2019, 22:56
Guvernul Austriei în haos după acuzaţii de colaborare cu Rusia Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz (sursă: hepta.ro) Externe

Guvernul Austriei se află în stare de haos după ce toţi miniştrii unuia dintre partidele de guvernământ au demisionat luni în masă, relatează BBC.

Miniştrii, care provin din Partidul Libertății din Austria (FPÖ), au luat această decizie după ce și vice-cancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache,  - care provine din același partid - a fost nevoit să demisioneze duminică, în urma izbucnirii unui scandal.

Vice-cancelarul austriac, Heinz-Christian Strache, a demisionat în urma publicării unei înregistrări din 2017, în care apare împreună cu o femeie care s-a dat drept nepoata oligarhului rus Igor Makarov. În înregistrare, femeia a precizat că cetăţeni ruşi nenumiți ar dori să finanţeze campania electorală a Partidul Libertății din Austria (FPÖ) în schimbul obținerii unor contracte cu guvernul austriac.

Autorul înregistrării publicate vineri (17 mai - n.r.) nu este cunoscut, însă se presupune că întâlnirea ar fi avut loc la o vilă de pe insula spaniolă Ibiza, în iulie 2017. La acea dată, Partidul Libertății din Austria (FPÖ) nu făcea parte din guvernul Austriei, pentru ca ulterior să ajungă, într-adevăr, să facă parte din executiv.

Între timp însă, oligarhul rus Igor Makarov a indicat că, în realitate, el nici măcar nu are o nepoată. 

A doua zi de la publicarea înregistrării, vice-cancelarul austriac a demisionat. 

Ulterior, el şi-a justificat acţiunile precizând că: "A fost comportament macho, tipic sub influenţa alcoolului. Da, am vrut de asemenea să o impresionez şi pe gazda foarte atractivă de sex feminin şi m-am comportat precum un adolescent lăudăros".

Foto: Vice-cancelarul austriac, Heinz-Christian Strache (sursa foto: Facebook / Heinz-Christian Strache)

Ca urmare a scandalului, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, a cerut organizarea de noi alegeri anticipate în cel mai scurt timp posibil. Iar Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a precizat că scandalul a afectat imaginea ţării pe plan internaţional şi a cerut o investigaţie. În octombrie 2017, el a format o coaliţie cu Partidul Libertății din Austria (FPÖ).

Partidul Libertății din Austria (FPÖ), din care provin miniştrii demisionari, este totodată şi al treilea cel mai mare partid din parlamentul Austriei, având în momentul de faţă 51 de mandate.