Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Guvernul Chinei despre evenimentele din Piaţa Tiananmen din 1989: 'O turbulență politică'

Guvernul Chinei despre evenimentele din Piaţa Tiananmen din 1989: 'O turbulență politică'

Un articol de: Ionescu Tudor - 02 Iun 2019, 19:45
Guvernul Chinei despre evenimentele din Piaţa Tiananmen din 1989: 'O turbulență politică' Foto: Piața Tiananment (sursă: hepta.ro) Externe

Guvernul chinez a precizat că evenimentele din 1989 din Piaţa Tiananmen, în urma cărora sute de persoane au murit, nu a fost o greşeală, ci o "politică corectă", relatează Deutsche Welle.

"Acel incident a fost o turbulentă politică şi guvernul central a luat măsuri pentru a le stopa, ceea ce este politica corectă", a declarat ministrul Apărării chinez, generalul Wei Fenghe.

"Cei 30 de ani care au trecut de atunci au dovedit că China a suferit schimbări majore. China a beneficiat de stabilitate şi dezvoltare. Credeţi că guvernul a greşit cu modul în care a gestionat 4 iunie? A existat o concluzie în urma acelui incident. Guvernul a fost decisiv în stoparea turbulentei", a adăugat generalul.

În tot acest timp, aparatul de cenzură al statului s-a asigurat că elimina cât mai mult conţinut online care face referire la Piaţa Tiananmen 1989 - fotografii, meme-uri sau hastah-uri.

Declaraţiile au venit la exact 30 de ani de la evenimentele din Piaţa Tiananmen. Atunci, potrivit cifrelor oficiale, câteva sute (posibil în jur de 1.000) de persoane au fost ucise de Armată chineză.

Cu toate acestea, informări ale ambasadorului britanic de la Beijing din data de 5 iunie 1989 indicau cel puţin 10.000 de morţi. Documentul respectiv a fost publicat 28 de ani mai târziu, motiv pentru care în tot acest timp, cifra acceptat de victime a fost de până la 1.000.

Foto: Președintele chinez Deng Xiaoping, cel care a dat ordinul înăbuşirii protestelor din Piaţa Tiananmen (sursă foto: Wikipedia)

China are un istoric îndelungat de instabilitate internă, multe dintre ele ducând inclusiv la fragmentarea statului (sau a impierului). Şi mai toate aceste episoade au avut loc pe fondul slăbiciunii guvernului central (sau a împăratului). Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

De altfel, inclusiv ascensiunea Partidului Comunist Chinez se datorează, în bună parte, unei astfel de fragmentari. În perioada interbelică şi în anii de după cel De-al Doilea Război Mondial, comuniştii conduşi de Mao Zedong au preluat gradual puterea în China la capătul unui îndelungat război civil purtat împotriva forţelor Kuomintang-ului, conduse de Chiang Kai-shek - acestea din urmă au fondat, în cele din urmă, Taiwanul (sub numele oficial, Republica Chineză).

Partidul Comunist Chinez este, însă, perfect conştient de acest istoric de instabilitate a Chinei, motiv pentru care se asigura că îşi impune controlul asupra a cât mai multor aspecte ale societiatii chineze, dezvoltând în paralel un aparat de represiune foarte eficient. 

De precizat ar mai fi şi faptul că inclusiv forţele terestre chineze au fost, pentru mai multe decenii, mai mult o forţă poliţienească decât o armată propriu-zisă, al cărei scop principal era menţinerea ordinii pe teritoriul Chinei. Această doctrină a început să fie schimbată de abia în urmă cu câţiva ani.