Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Guvernul de la Beijing ia măsuri împotriva unei posibile “revoluţii a iasomiei”

Guvernul de la Beijing ia măsuri împotriva unei posibile “revoluţii a iasomiei”

Guvernul de la Beijing a luat măsuri împotriva activiştilor chinezi, după ce un anunţ răspândit pe internet chema oamenii la mitinguri în mai multe orase din China pentru o “revoluţie a iasomiei” , nume inspirat de revolta din Tunisia ce a dus la plecarea preşedintelui Zine al-Abidine Ben Ali şi care a creat un efect de domino în zonă. China a decis să limiteze accesul la informaţiile despre protestele din Orientul Mijlociu.

Apelul a venit după ce preşedintele, Hu Jintao, le-a cerut sâmbătă liderilor chinezi să “rezolve problemele majore care ar putea dăuna armoniei şi stabilităţii societaţii". Deşi sursa apelului nu este cunoscută, autoritaţile s-au grăbit să oprească răspândirea lui.

Căutarile cuvântului “iasomie” au fost blocate sâmbătă pe mai multe pagini de internet, iar Boxun.com, pagina unde a apărut mesajul prima dată, a anunţat că este ţinta unui atac informatic.

Mesajul le cere oamenilor să strige: "Vrem mâncare, vrem locuri de muncă, vrem case, vrem obiectivitate".

În ciuda opiniei activiştilor că apelul ar fi de fapt “un act artistic” şi nu o continuare a protestelor din Egipt, Tunisia, Bahrain, Yemen, Algeria, Libia sau Maroc, autoritaţile sunt hotărâte să trateze iniţiativa cât mai serios posibil.

Mai mulţi activişti au fost închişi sau hărţuiţi de forţele de securitate în timp ce avocatul Jiang Tianyong a fost urcat într-o maşină de poliţie şi dus într-o direcţie necunoscută, susţine soţia acestuia. 

Potrivit Associeted Press, Partidul Comunist din China este marcat de ameninţarea revoltelor populare, din cauza creşterii preţurilor la alimente şi case.

Citeşte mai multe despre:   China,   protest,   Beijing