Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Guvernul din Marea Britanie a obligat The Guardian să distrugă mai multe dosare furnizate de Edward Snowden

Guvernul din Marea Britanie a obligat The Guardian să distrugă mai multe dosare furnizate de Edward Snowden

Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă mai multe dosare, ameninţând cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden.

Editorul cotidianului britanic, Alan Rusbridger, a declarat că a fost contactat de „un oficial de rang înalt al Guvernului care a afirmat că reprezintă opinia premierului”, relatează AFP. Ulterior, acesta a avut două întâlniri cu acest oficial care "i-a cerut predarea sau distrugerea întregului material asupra căruia se lucra".

După livrarea de către Edward Snowden a mii de documente secrete, cotidianul The Guardian era în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere masivă desfăşurate de Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA). "Ulterior am avut mai multe întâlniri cu persoane mai puţin cunoscute din Whitehall. Cererea era aceeaşi: predaţi materialul lui Snowden sau distrugeţi-l ... S-a dezbătut destul. Nu mai trebuie să scrieţi pe acest subiect. V-aţi distrat destul. Acum vrem să ne predaţi chestia asta", scrie editorul în ediția de marți a cotidianului. 

Editorul a declarat că Guvernul a ameninţat cu demararea unei proceduri judiciare pentru a încerca să recupereze documentele secrete, dacă publicaţia nu le distruge ea însăşi.

"Şi atunci a avut loc unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian. Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea hard disk-urilor în subsolul redacţiei pentru a fi siguri că nu mai rămâne ceva ce ar putea constitui un interes pentru a fi predat agenţilor chinezi", a povestit editorul.


Citeşte mai multe despre:   The Guardian,   edward snowden,   documente,   NSA,   Marea Britanie