Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Guvernul Philippe, obligat de justiția franceză să redeschidă lăcașurile de cult. Interdicția adunărilor în biserici este „disproporționată” față de relaxarea din alte spații

Guvernul Philippe, obligat de justiția franceză să redeschidă lăcașurile de cult. Interdicția adunărilor în biserici este „disproporționată” față de relaxarea din alte spații

Un articol de: Vladimir Ionescu - 19 Mai 2020, 18:03
Guvernul Philippe, obligat de justiția franceză să redeschidă lăcașurile de cult. Interdicția adunărilor în biserici este „disproporționată” față de relaxarea din alte spații foto: Pixabay Externe

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță de ordin administrativ din Franța, a ordonat guvernului Edouard Philippe să ridice, în cel mult opt zile, interdicția privind adunările în lăcașurile de cult, care a fost reafirmată în 11 mai, când prim-ministrul semna decretul pentru relaxarea restricțiilor de carantină. Măsura a fost declarată de judecători o încălcare a drepturilor umane fundamentale și a fost catalogată drept „disproporționată”, potrivit Euronews.

Decretul din 11 mai menținea interzicerea reuniunilor în lăcașuri de cult, valabilă pentru biserici, moschei și sinagogi deopotrivă, dar stipula o excepție care prevede că, spre exemplu, la înmormântări pot participa cel mult 20 de persoane. Interdicția a fost impusă pe perioadă nedeterminată.

Judecătorul a subliniat că guvernul francez a autorizat adunările publice de până la 10 persoane în alte tipuri de spații, astfel că o interdicție totală pentru lăcașuri de cult „este disproporționată în raport cu obiectivul de a proteja sănătatea publică”.

Decizia instanței mai arată că libertatea de cult este un drept fundamental, care presupune „printre componentele sale esențiale și dreptul de a participa la ceremonii colective, în special în lăcașuri de cult”. Astfel, guvernului Philippe i se cere să ia măsuri „strict proporționate cu riscurile sanitare suportate”.
 

Deschiderea lăcașurilor de cult, o temă aprig dezbătută și în România

 

Deschiderea lăcașurilor de cult este un subiect intens dezbătut și în România, unde mulți oameni așteaptă cu nerăbdare permiterea accesului în biserici, în timp ce alții se tem că un astfel de demers ar facilita răspândirea COVID-19. În orice caz, începând din 15 mai, enoriașii au acces la slujbe în aer liber, iar Patriarhia Română, în urma consultării cu Guvernul Orban, a transmis o serie de îndrumări în acest sens către parohiile Bisericii Ortodoxe Române (BOR) din țară.

„E vorba de o revenire graduală. Considerăm că a redeschide locașurile de cult face parte din procesul firesc de normalizare a vieții noastre sociale, dimensiunea religioasă a acestei vieți personale și sociale fiind una esențială. Concret, credem că bisericile și lăcașele de cult pot fi deschise inițial unui număr restrâns de persoane pentru închinare individuală. Deja s-a vorbit de o cifră rezonabilă pentru aceste evenimente religioase cu caracter privat, maximum 16 persoane. Pentru accesul unui om care trece pe stradă și vrea să intre în biserică să se roage pentru câteva minute, acest lucru ține de firescul absolut al lucrurilor. Așadar, inițial o deschidere a bisericilor pentru accesul unui număr restrâns de persoane, sub supravegherea personalului clerical, cu respectarea tuturor măsurilor care au fost luate de la începutul crizei. Ulterior, slujbele vor putea fi ținute afară, cu păstrarea distanței fizice rezonabile", declara Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, la Antena 3, în 9 mai, înainte de prima relaxare de ansamblu a restricțiilor din România.

Citeşte mai multe despre:   Franta,   Edouard Philippe