Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Guvernul Spaniei ar putea declara stare de alarmă în toată Spania, pentru a impune un ordin de rămânere în case pe timp de noapte

Guvernul Spaniei ar putea declara stare de alarmă în toată Spania, pentru a impune un ordin de rămânere în case pe timp de noapte

Un articol de: Vladimir Ionescu - 20 Oct 2020, 15:39
Guvernul Spaniei ar putea declara stare de alarmă în toată Spania, pentru a impune un ordin de rămânere în case pe timp de noapte foto: Pixabay Externe

Guvernul Pedro Sanchez analizează posibilitatea de a decreta un ordin de rămânere în case care să fie valabil pentru toată Spania, dar este de părere că demersul trebuie făcut prin instituirea unei noi stări de alarmă la nivel național, dat fiindcă din punct de vedere juridic nu există alte instrumente pentru a limita un drept fundamental cum este acela de a părăsi locuința indiferent de oră, transmite El Pais.

Guvernul Spaniei ar putea da un ordin de rămânere în case pe timp de noapte în toată Spania, dar spune că demersul e imposibil fără declararea stării de alarmă

 

Poziția Guvernului central de la Madrid a fost confirmată de Salvador Illa, ministrul spaniol al Sănătății, care a indicat că și alte state europene implementează astfel de măsuri. Cu toate acestea, discuția politică a fost deschisă acum pentru că PP, care apără ordinul de rămânere în case pentru Madrid, insistă în respingerea stării de alarmă, iar Guvernul spaniol nu va implementa o astfel de restricție fără un acord cu toate comunitățile autonome, dar și cu popularii, spun surse din Executivul spaniol. În orice caz, Salvador Illa a lăsat toate opțiunile deschise și a afirmat clar că nu este vorba despre ceva iminent, ci mai degrabă despre o măsură aflată în analiză.

Într-o conferință de presă desfășurată după Consiliul de Miniștri, Salvador Illa a subliniat că instituirea stării de alarmă ar fi esențială pentru implementarea unei măsuri care restricționează libertatea de o manieră atât de dură, punctând că acest lucru n-ar putea fi posibil fără sprijinul PP.

„Este important de știut dacă PP ar fi dispus să sprijine asta (n.r. – starea de alarmă pentru ordinul de rămânere în case). Nu este luată o decizie. Este în evaluare și studiu. Dacă se va lua (n.r. – măsura), ar fi foarte important de știut poziția politică a PP”, a declarat Salvador Illa.

Inițiativa a fost inspirată de situația din Madrid, unde marți această posibilitate a fost vehiculată în spațiul public, deși autoritățile locale au insistat că demersul se poate concretiza fără stare de alarmă, dar și reprezentanții altor comunități au făcut propuneri asemănătoare Guvernului spaniol, urmând ca posibila măsură să fie analizată în Consiliul interteritorial al Sănătății de miercuri.

Problema este una juridică. Madridul susține că nu dorește stare de alarmă, dar este de acord cu ordinul de rămânere în case, iar Guvernul spaniol nu crede că un astfel de lucru este posibil. Potrivit unor surse din Executiv, fără ca ordinul de stingere să vină pe fondul unei stări de alarmă, ar fi neviabil să li se ceară cetățenilor să rămână în case, cu polițiști monitorizând strict dacă sunt respectate sau nu restricțiile de mobilitate.

În orice caz, Salvador Illa a confirmat că Guvernul spaniol nu va căuta o prelungire a stării de alarmă în Madrid – mai sunt patru zile până când ea va expira, sâmbătă. Este încă neclar ce măsuri vor lua autoritățile, fie ele centrale sau locale, pentru a ține sub control al doilea val pandemic odată cu sfârșitul măsurii excepționale.

Citeşte mai multe despre:   Spania