Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Human Rights Watch: Franța să pună capăt evacuării și desființării taberelor de romi

Human Rights Watch: Franța să pună capăt evacuării și desființării taberelor de romi

Organizația internațională Human Rights Watch, care monitorizează încălcările drepturilor omului pe tot globul, a cerut Franței să înceteze evecuarea și desființarea discriminatorie a taberelor de romi.

„Eforturile reînnoite ale autorităților franceze de a închide taberele de romi și să îi scoată din țară pe romii din estul Europei ridică temeri grave cu privire la îndeplinirea obligațiilor internaționale ale Franței,” conform acestei organizații.

Seiszarea vine după ce, cu doar câteva zile în urmă, autoritătile au făcut razii în două tabere improvizate locuite de romi, aflate în apropiere de orașul Lille, le-au demolat și au evacuat cu forța rezidenții. În aceeași zi, 240 de romi de naționalitate română, care fuseseră evacuați din tabere din zona Lyon, au fost trimiși cu avionul înapoi în România.

Raidurile de săptămâna aceasta par să fie doar cea mai recentă manifestare a politicii de notorietare a Franței care are ca țintă romii din estul Europei,” a declarat Veronika Szente Goldston, directorul de advocacy pentru Europa și Asia Centrală al Human Rights Watch.

„Mai degrabă decât să încerce să scape de romii nedoriți când nu se uită nimeni, guvernul ar trebui să analizeze critic palmaresul său slab în acest domeniu și să ia măsuri pentru a rectifica abuzurile,” a mai spus aceasta.

Oficialii francezi au justificat operațiunea pe baza condițiilor „insalubre” din tabere și „tensiunilor” cu populația din localitate, care deveniseră „imposibil de combătut.” Se pare că nu s-au oferit condiții de acomodare alternative, lăsând fără casă în jur de 200 de romi, inclusiv 60 de copii.

Pe lângă Lille și Lyon, raiduri în taberele romilor au avut loc și la marginea Parisului la începtul lunii august. Aparent, romii din cel mai recent raid sunt români și se astaptă ca autoritătile să încerce să îi scoată din Franța.

Cei 240 de romi trimiși în România au plecat, conform autorităților, în mod voluntar și au fost plătiți până la 300 de euro pentru aceasta. În trecut, mulți romi au acceptat „reîntoarecerea voluntară” în țările lor de origine, dar numai după ce au primit un decret de a pleca din Franța. Acceptarea de a pleca în mod voluntar ocolește orice analiză a evacuării de către un tribunal.

Tratamentul Franței asupra romilor din estul Europei a intrat în atenția internațională în august 2010, când guvernul a demolat foarte multe tabere ale lor și a expulzat sute de romi bulgari și români. O circulară care discriminează împotriva romilor, care îi afirmă în mod explicit ca ținte pentru evacuări, asociind măsurile cu „expulzarea imediată a străinilor aflați neegulamentar” în Franța, a apărut în mass-media.

Citeşte mai multe despre:   Franta\,   evacuare