Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Human Rights Watch: Turcia a înregistrat un regres îngrijorător în privința libertăților, ameninţând independenţa justiţiei şi a presei

Human Rights Watch: Turcia a înregistrat un regres îngrijorător în privința libertăților, ameninţând independenţa justiţiei şi a presei

Un articol de: - 29 Sep 2014, 17:40
Human Rights Watch: Turcia a înregistrat un regres îngrijorător în privința libertăților, ameninţând independenţa justiţiei şi a presei Externe

Turcia a înregistrat în ultimele luni, sub conducerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, un "regres îngrijorător" în materie de respectare a libertăţilor, ameninţând în special independenţa justiţiei şi a presei, a denunţat luni organizaţia Human Rights Watch (HRW), citată de AFP.

Turcia "înregistrează un regres îngrijorător în materie de drepturi ale omului", afirmă organizaţia într-un raport, acuzând guvernul islamo-conservator care conduce ţara din 2002 că manifestă "o intoleranţă tot mai mare faţă de opoziţia politică, protestele în stradă şi criticile din presă".

După dezvăluirea, în decembrie anul trecut, a unui amplu scandal de corupţie care a ajuns până la vârful puterii, regimul turc şi-a înmulţit iniţiativele, în special prin noi legi, de a-şi întări controlul asupra sistemului judiciar, reţelelor sociale şi presei, şi a crescut prerogativele serviciilor de informaţii (MIT).

În plus, regimul a reprimat toate manifestaţiile în stradă care i-au fost ostile şi a deschis procese împotriva celor implicaţi în mişcarea antiguvernamentală din iunie 2013.

Potrivit HRW, cel puţin 5.500 de persoane au fost urmărite în justiţie, în timp ce un singur poliţist a fost condamnat recent pentru uciderea unui protestatar.

"Guvernul nu a ezitat să intervină în procedurile judiciare atunci când interesele sale au fost ameninţate", relevă HRW, făcând referire la campania care a vizat mii de poliţişti şi magistraţi acuzaţi de "complot" împotriva statului.

"Turcia are şanse reduse să se apropie de Uniunea Europeană, dacă reprezentanţii săi nu iau măsuri pentru a schimba această tendinţă de restricţionare a libertăţilor şi pentru a consolida statul de drept", a comentat reprezentanta HRW în Turcia, Emma Sinclair-Webb.

Totodată, HRW a evidenţiat presiunile exercitate de putere asupra presei. "Marja de manevră a jurnalismului independent, critic şi non-partizan s-a redus", denunţă HRW, care oferă exemplul procesului deschis împotriva a doi jurnalişti ai cotidianului Taraf, apropiat de opoziţie, pentru că au dezvăluit în noiembrie anul trecut conţinutul unei reuniuni secrete a Guvernului turc.

Citeşte mai multe despre:   Turcia