Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Igor Dodon, SALVATORUL ORTODOXIEI: Preşedintele moldovean vrea organizarea unui Sinod la Chişinău şi dă asigurări că ţara sa nu va ieşi din sfera canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse

Igor Dodon, SALVATORUL ORTODOXIEI: Preşedintele moldovean vrea organizarea unui Sinod la Chişinău şi dă asigurări că ţara sa nu va ieşi din sfera canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse

Un articol de: B1.ro - 16 Oct 2018, 20:36
Igor Dodon, SALVATORUL ORTODOXIEI: Preşedintele moldovean vrea organizarea unui Sinod la Chişinău şi dă asigurări că ţara sa nu va ieşi din sfera canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse Externe

Igor Dodon intervine în schisma din ortodoxie, după ce Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat luni seară ruperea relaţiilor cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.

Preşedintele prorus al Republicii Moldova a propus marţi organizarea la Chişinău a unui Sinod panortodox pentru a discuta problemele care au apărut între cele două patriarhii, după decizia Constantinopolului de a recunoaşte o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, anunţă presa de peste Prut, potrivit Agerpres.

'Propun desfăşurarea unui Sinod panortodox pe teritoriul (Republicii) Moldova. Situaţia care s-a produs în cadrul lumii creştine mă îngrijorează personal, ca pe un creştin ortodox', a spus Dodon, comentând ultimele evoluţii din relaţia dintre patriarhiile Moscovei şi Costantinopolului.

Mai mult, Igor Dodon a ţinut să asigure cu această ocazie Moscova că Republica Moldova va rămâne în sfera canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse. 
'Mitropolia Moldovei a fost constituită în 1813 cu străduinţa marelui Gavriil Bănulescu-Bodoni ca parte a Bisericii Ortodoxe Ruse şi aşa va rămâne', a spus preşedintele moldovean.

Dodon consideră că Republica Moldova poate fi o platformă bună pentru un astfel de Sinod. 
'Suntem o ţară ortodoxă unicat, situată în inima lumii ortodoxe. Astfel, Republica Moldova poate deveni o platformă pentru o întâlnire între toţi şefii bisericilor ortodoxe într-o perioadă atât de responsabilă. Sunt sigur că împreună putem găsi modalităţi de a rezolva această situaţie dificilă', a spus preşedintele moldovean pentru agenţia TASS.