Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Imagini greu de descris la Casa Internat pentru copii cu dificiențe mintale din Orhei: Micuții sunt ţintuiţi la pat, închiși cu orele în toalete și bătuți cu sălbăticie (VIDEO)

Imagini greu de descris la Casa Internat pentru copii cu dificiențe mintale din Orhei: Micuții sunt ţintuiţi la pat, închiși cu orele în toalete și bătuți cu sălbăticie (VIDEO)

Un articol de: - 03 Sep 2015, 14:04
Imagini greu de descris la Casa Internat pentru copii cu dificiențe mintale din Orhei: Micuții sunt ţintuiţi la pat, închiși cu orele în toalete și bătuți cu sălbăticie (VIDEO) Foto: today.md Externe

Imagini greu de descris la Casa Internat pentru copii cu dificiențe mintale din Orhei, Republica Moldova. O investigație efectuată de către echipa Today.md arată condițiile inumane în care sunt ținuți copiii la casa-internat din această localitate. Micuții sunt ţintuiţi la pat, închiși cu orele în toalete, bătuți peste mâini și peste picioare, iar gândacii se plimbă nestingherit printre mâncare.

Psiho-pedagogul instituției, Nina Botnaru, spune că neglijența angajaților are adesea consecințe grave pentru copii.

"Copiii ar trebui să primească de la educatori de obicei acea doză zilnică de energie, emoții pozitive și dorința de a trăi, pentru că, atunci când ei nu au o ocupație potrivită, ei încep să își roadă unghiile până la sânge, își mănâncă urechile unui altuia. Se întâmplă foarte multe probleme. Copilul trebuie să fie mereu ocupat, dar nu țintit pe scaun din ura cuiva", a declarat aceasta pentru sursa citată.

Psiho-pedagogul a reacționat atunci când autoritățile nu s-au sesizat. Botnaru a mai povestit cum cei 200 de băieți internați în centrul de persoane cu dizabilități zac în scaune bolnavi fără ca cineva sa îi bage în seamă:"Atunci când am văzut penisul unui copil rupt, m-a interesat în primul rând politica internă a instituției, înainte de orice cum va reacționa directoarea. Răul a fost făcut, nimic nu se poate schimba. Iată de ce mi-am dorit ca despre acest caz să se vorbească, este o eroare gravă în îngrijirea copilului. Această acțiune nu a fost intenționată, dar a fost o eroare despre care trebuia să se discute cât mai des, pentru a schimba ceva în viitor, doar din simplu motiv că dădaca a înhățat scutecul împreună cu acest mic organ genital și l-a rupt".

Referitor la situația cu penisul, Lidia Popa, directoarea Orfelinatului de băieți din Orhei, spune că “a fost o zgârâietură, care de la urină s-a infectat un pic și deci dădaca a recunoscut, deci din ne atenție a atins cu vârful unghiei respectivul loc schimbându-i pampersul, deci nu a fost cazul atât de grav, puteți sta de vorbă și cu medicul".

Nina Botnaru lucrează de peste 15 ani la școala internat. Femeia a încercat să-i apere pe pacienți de abuzuri, dar spune că s-a pomenit ea însăși amenințată: "Dacă încercam să vorbim, să adresăm întrebările care ne macină, directoarea ne spunea să ne închidem gurile, pentru că nu sunt problemele noastre, și nu avem dreptul să le abordez. În caz contrar, ne va concedia și vom rămâne fără lucru. Iar noi știm cât e de greu să obții un loc de muncă".

Directoarea a fost chemată la Ministerul Muncii Protecției Sociale și a Familiei pentru explicații, imediat după vizita echipei Today.md.

Atrocitățile din orfelinatul pentru copii cu dizabilități din Orhei, Republica Moldova

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova