Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ţara în care biletul de avion îţi poate fi anulat pentru plimbarea unui câine fără lesă

Ţara în care biletul de avion îţi poate fi anulat pentru plimbarea unui câine fără lesă

Un articol de: Ionescu Tudor - 21 Mai 2019, 00:01
Foto: Portret al lui Mao Zedong (sursă: hepta.ro) Externe

În 2018, un număr de 17,5 milioane de bilete de avion şi 5,5 milioane de bilete de tren le-au fost anulate de către autorităţile chineze persoanelor găsite vinovate de aşa-numitele 'infracțiuni de credit social', relatează Associated Press.

Măsurile fac parte dintr-un sistem pus la punct de Partidul Comunist Chinez menit să "îmbunătăţească ordinea" în rândul populatei chineze şi să-i readucă controlul pierdut odată cu expansiunea tehnologiei. Printre 'infracțiunile de credit social' numărându-se taxele sau amenzile neplătite, dar şi lucruri mult mai mici.

Sistemul în sine a fost pentru prima oară introdus în 2014 şi presupune acordarea sau deducerea de "puncte sociale" cetăţenilor chinezi, în funcţie de comportamentul lor. 

De exemplu, plimbarea unui câine fără lesă duce la deducerea unor puncte. Cumpărarea unei cantităţi mai mari de alcool poate da impresia de dependenţa de alcool şi va duce tot la pierderea de "puncte sociale". Criticarea Partidului duce, de asemenea, la deducerea de puncte. Cumpărarea de mâncare sănătoasă va duce, însă, la acordarea de puncte. 

În cele din urmă, pierderea unui anumit număr de "puncte sociale" poate duce la sancţiuni precum anularea biletelor de tren sau avion, dar şi la măsuri mult mai drastice, precum imposibilitatea de a obţine un loc de muncă sau un credit la bancă, dar şi la blocarea accesului la educaţie.

În 2018, Partidul a blocat 290.000 de încercări de promovare pe funcţii importante de management pentru încălcarea regulamentelor de siguranţă a medicamentelor sau pentru ceea ce Partidul a considerat "reclamă prezentată într-un mod fals".

Autorităţile chineze au implementat acest sistem cu ajutorul inteligenţei artificiale şi a unui sistem de 200 de milioane de camere de supraveghere.