Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe În apa subterană de la Fukushima s-au descoperit niveluri ridicate de stronțiu radioactiv și tritiu

În apa subterană de la Fukushima s-au descoperit niveluri ridicate de stronțiu radioactiv și tritiu

În apa subtereană acumulată în zona de lângă reactoarele centralei avariate Fukushima s-au descoperit niveluri foarte ridicate de elemente radioactive precum stronțiu 90 și tritiu, potrivit unui anunț făcut de către operatorul centralei, relatează AFP.

Tokyo Electric Power (TEPCO) a detectat 500.000 de becquereli de tritiu în litrul de apă și 1.000 de becquereli de stronțiu 90 în litrul de apă. Lichidul a fost prelevat din apropierea clădirii în care se află turbina reactorului numărul 2 al complexului atomic.

Acest nivel de tritiu relevat este de opt ori mai mare decât limuta legală stabilită pentru apa mării, iar cel al stronțiului 90 este de 30 de ori mai mare.

"Există o mare probabilitate ca aceste niveluri să fie cauzate de o scurgere anterioară provenind de la incinta unei pompe”, a anunțat TEPCO miercuri dimineață.

Apa nu a curs mai departe, rămânând acumulată acolo unde a fost prelevată.

"Continuând aceste controale şi vom adopta dispoziţii în vederea evitării scurgerilor (apei contaminate) în mare", a mai spus operatorul.

Potrivit TEPCO, pentru moment, măsurătorile efectuate deovedesc că nu au avut loc scurgeri în Oceanul Pacific, care se află în apropiere.

Pe 11 martie 2011, centrala Fukushima Daiichi a fost devastată de un cutremur urmat de un tsunami.

În urma acestor evenimente, a fost întreruptă alimentarea cu electricitate, fapt care a condus la orpirea sistemelor de răcire a combustibilului care s-a topit, în trei dintre cele șase reactoare.

Citeşte mai multe despre:   Fukushima