Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă "politica naţională sistematică a evacuărilor forţate a romilor" în Franţa

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă "politica naţională sistematică a evacuărilor forţate a romilor" în Franţa

Un articol de: - 11 Sep 2015, 21:51
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă "politica naţională sistematică a evacuărilor forţate a romilor" în Franţa Foto: infos.niooz.fr Externe

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al-Hussein, a denunțat politica sistematică a autorităților franceze de a evacua forțat romii, la două săptămâni după evacuarea contestată a unuia dintre cele mai vechi cartiere din țară, informează Le Monde.

Înaltul comisar a cerut autortăților să ”înlocuiască această politică punitivă şi distrugătoare cu o adevărată politică de incluziune". La finele lunii august, Samaritain, unde locuiau 80 de familii în comuna La Courneuve, a fost evacuat în ciuda intervenţiei episcopului, prezenţei copiilor şcolarizaţi si a mobilizării cetăţenilor.

"Evacuarea a fost efectuată fără un avertisment prealabil, deşi acesta trebuie lansat cu cel puţin 24 de ore înainte. Ea a avut loc la începutul după-amiezii, în timp ce locuitorii erau plecaţi. Bunurile care le aparţineau precum şi anumite acte de identitate au fost distruse. Doar unui mic număr de familii i s-a oferit găzduire, şi asta, doar pentru trei nopţi. Prin urmare, majoritatea persoanelor au rămas fără adăpost", a declarat Al-Hussein.

Comisarul a mai spus că aceste evenimente sunt doar "ultimele dintr-o serie de evacuări forţate colective ale imigranţilor romi în Franţa, începând cu anul 2012" și că îl îngrijorează rapoartele care prezintă evacuările ce vor urma. El mai amintește și de evacuările forțate care au avut loc în ultimii ani în Bulgaria, Albania, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, România, Rusia, Serbia, Turcia şi Regatul Unit.

Senatoarea ecologistă Aline Archimbaud a declarat, la rândul ei, că se bucură că Franța va primi 24.000 de refugiați, dar nu poate înțelege de ce ”populaţiile rome, care sunt de asemenea populaţii refugiate, sunt supuse unui asemenea tratament". Aceasta a mai spus că romii sunt supuși unui "rasism latent, viclean, violent în mai multe ţări din Europa".

Citeşte mai multe despre:   Franta\,   romi