Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Între principalele economii europene, Italia e cotată cu prima șansă să părăsească UE dacă Brexitul se va dovedi un succes pentru Marea Britanie

Între principalele economii europene, Italia e cotată cu prima șansă să părăsească UE dacă Brexitul se va dovedi un succes pentru Marea Britanie

Un articol de: Vladimir Ionescu - 11 Aug 2020, 16:28
Între principalele economii europene, Italia e cotată cu prima șansă să părăsească UE dacă Brexitul se va dovedi un succes pentru Marea Britanie foto: Pixabay Externe

Un sondaj comandat de Euronews arată că, prin comparație cu principalele economii din UE, Italia are cele mai multe șanse să ia în calcul părăsirea blocului comunitar în cazul în care Brexitul se dovedește avantajos pentru Marea Britanie.
 

Italia e cotată cu prima șansă să părăsească UE dacă Brexitul se va dovedi un succes pentru Marea Britanie


 

Datele sondajului realizat de Redfield and Wilton Strategies a scos în lumină că aproape jumătate dintre cetățenii italieni ar fi, cel mai probabil, gata să sprijine ieșirea Italiei din UE dacă Marea Britanie și economia sa se vor regăsi într-o stare bună în cinci ani.

În acest scenariu, atât Franța, cât și Spania au arătat un sprijin moderat pentru schimbarea relațiilor pe care le au cu UE, în timp ce aceleași date arată că Germania este cotată cu ultima șansă când vine vorba ca una dintre principalele economii europene să părăsească blocul comunitar.

Sondajul vine în contextul în care, nu demult, în Italia a luat naștere un nou partid anti-UE. De altfel, noua formațiune poartă chiar denumirea de „Italexit” și a fost lansată de fostul jurnalist Gianluigi Paragone în 23 iulie, la două zile distanță de momentul în care Roma obținea o alocare generoasă din fondul european de redresare economică după criza COVID-19.

Fost senator al Mișcării 5 Stele și actualmente independent, Gianluigi Paragone este de părere că „Italia s-a îmbătat cu ideea proiectului european și s-a îndrăgostit, dar acum oamenii au înțeles că ne era mai bine înainte”. El susține că destrămarea UE este o chestiune de timp, nu de „dacă”: „Când vom vedea casa că se prăbușește, nu vom aștepta să cadă pe noi acoperișul”.

Cercetarea a avut un eșantion de 6.000 de persoane – câte 1.500 de persoane în fiecare dintre cele patru țări incluse în studiu – și s-a desfășurat între 17 și 18 iulie.
 

Cum arată situația în Italia și în celelalte economii majore din „Big Four” al UE


 

Din așa-zisul „Big Four” al UE (n.r. – cel patru mari economii), respondenții din Italia au fost cei mai în favoarea retragerii din blocul comunitar într-un termen de cinci ani, în cazul în care se va dovedi că Brexitul a fost o reușită pentru Marea Britanie – 45% dintre ei au spus că sunt fie de acord, fie categoric de acord cu ideea unui „Italexit”.

În această ierarhie, Italia este urmată de Franța (38%), dar putem observa că distanța la nivel de pondere este una ce nu poate fi neglijată. Cele două națiuni sunt urmate de Regatul Spaniei, cu 37%. La polul opus se află Germania, unde doar 30% dintre respondenți s-au plasat în favoarea ieșirii din UE.

 NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

Citeşte mai multe despre:   Italia