Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Întrebarea întrebărilor: Dacă Erdogan se ceartă cu americanii, de partea cui vom fi noi, românii? Ion Cristoiu, despre situația din Turcia

Întrebarea întrebărilor: Dacă Erdogan se ceartă cu americanii, de partea cui vom fi noi, românii? Ion Cristoiu, despre situația din Turcia

Un articol de: - 17 Iul 2016, 12:03
 Întrebarea întrebărilor: Dacă Erdogan se ceartă cu americanii, de partea cui vom fi noi, românii? Ion Cristoiu, despre situația din Turcia Foto: luju.ro Externe

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit în „Gândul de duminică” de pe blogul personal despre tentativa de lovitură de stat a armatei din Turcia.

Făcând o paralelă cu acest subiect, jurnalistul a scos în evidență declarația fostului premier al României, cel care a spus că Turcia este o țară cu cetățeni adevărați pentru că au ieșit în stardă să-i ia apărarea lui Erdogan în fața armatei. Victor Ponta a făcut o comparație, probabil, cu modul în care el și-a dat demisia din fruntea Guvernului în toamna anului trecut.

“De ce şi-a făcut Victor Ponta un motiv de fericire devastatoare din victoria lui Erdogan rămîne un mister.

E drept, în România Victor Ponta trece drept amicul de casă al lui Erdogan. Dacă şi Erdogan îl consideră aşa, am serioase îndoieli să cred, noul Mohamed al II-lea, Cuceritorul Uniunii Europene, avînd convingerea că nu poate fi amic decît cel mult cu celălalt Mohamed, Profetul lui Allah.

Victor Ponta vede astfel în triumful lui Erdogan triumful său, deşi deocamdată nu poate fi vorba de un triumf nici măcar în PSD, d-apoi în România. Nimeni nu spune că un cetățean nu poate fi față de politică și chibiț de galerie.

Victor Ponta e însă politician sau, mă rog, se pretinde politician. Unui politician îi stă rău postura de chibiț al unui politician dintr-o altă țară”, a declarat Cristoiu.

Jurnalistul spune că a urmărit informațiile oferite de Ionuţ Cojocaru, unul dintre cei mai buni turcologi, care i-a întărit părerea că “am avut de-a face cu una dintre cele mai caraghioase lovituri de stat din Istoria modernă, depășind-o în stîngăcii pe cea din august 1991 de la Moscova”, oferind în acest sens anumite explicații.

„1) Puciştii ocupă sediul televiziunii de stat.

Nu apare nici unul dintre ei ca să se prezinte Poporului turc şi, mai ales, să prezinte o Declaraţie solemnă, menită a anunța demiterea lui Erdogan, dizolvarea Parlamentului și preluarea Puterii ( pentru o perioadă de timp limitată- așa fac toți puciștii din lume- , după care se va reinstaura democrația. O astfel de Declarație conține în chip necesar atît motivele Loviturii de stat, cît și făgăduiala de păstrare a alianțelor de pînă acum.Dan Bittman a făcut anunțul surprinzător la care nimeni NU se aștepta niciodată

2) Erdogan aterizează pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

Simpatizanţii săi îl aşteaptă deja pe pistă. Între aeroport și oraș sunt 23 de kilometri. Cum, cînd şi cu ce au ajuns ei la aeroport? Deşi puciştii anunţaseră c-au ocupat aeroportul, Erdogan şi simpatizanţii n-au fost stînjeniţi nici măcar cu un strigăt de Staţi pe loc! Nu treceţi!

3) Pe Podul peste Bosfor (de ce-au trebuit să-l blocheze?), bravii militari se predau poliţiştilor cu mîinile la ceafă după ce-au fost puşi să se dezbrace pînă la chiloţi.

4) Puciştii nu ocupă Parlamentul. Trag în clădire cu rachete.

Repet, cu excepţia lui Victor Ponta, care a luat Criza din Turcia ca pe ceva personal, oamenilor normali nu le vine să creadă că pe lumea asta pot fi nişte tipi atît de nătîngi ca aşa-zişii pucişti”, a mai spus jurnalistul.

În încheiere, Cristoiu îl ironizează pe președintele turc Erdogan spunând că acesta a venit în țară ca să dea bine în fața poporului.

„Punctul cheie al Operaţiunii îl reprezintă întoarcerea lui Erdogan la Istanbul. Potrivit imaginii publice, aeroportul e în mîinile puciştilor. Între timp s-a lansat diversiunea cu elicopterul care a tras în vila de la Mare a lui Erdogan, care Erdogan, evident, plecase de acolo.

Avem, aşadar, un Erdogan care, deşi ştie că e vînat cu rachete, că poate fi împuşcat de pucişti, se urcă în avion şi aterizează la Istanbul.

Ce Erou! Ce Super Erou! Ce Baiazid Ildîrîm!

Imaginaţi-vă un Nicolae Ceauşescu care nu fuge cu elicopterul, ci iese în faţa mulţimii intrate în Comitetul Central.

După ce-a făcut Occidentului o demonstraţie de forţă a popularităţii pe care n-o deţine nici un alt lider euopean, Erdogan a trecut la următorul pas: Sfidarea americanilor. Nu pe căi discrete, ci în public, în transmisie în direct”, a mai spus Ion Cristoiu.

Citeşte mai multe despre:   Ion Cristoiu,   blog,   Turcia,   Victor Ponta,   Erdogan,   romani