Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Introducerea pașapoartelor de vaccinare pentru a călători liber, discutată de experții OMS

Introducerea pașapoartelor de vaccinare pentru a călători liber, discutată de experții OMS

Un articol de: George Lupu - 14 Ian 2021, 16:48
Introducerea pașapoartelor de vaccinare pentru a călători liber, discutată de experții OMS Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Externe

Posibilitatea introducerii unor pașapoarte de vaccinare la nivel internațional care să permită circulația fără restricție în afara granițelor va fi dezbătută în următoarea perioadă de OMS, a declarat joi expertul departamentului de imunologie de la biroul european al instituţiei, Oleg Benesh, relatează EFE, citată de Agerpres.

 

Introducerea pașapoartelor de vaccinare, discutată de OMS

 

Această temă se află pe agenda Comitetului Internaţional pentru reglementări medicale şi sanitare. „Odată cu apariţia vaccinurilor eficiente şi sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaţionali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare”, a oficialul OMS.

Expertul a afirmat că organismul internaţional analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative.

Benesh a declarat că în prezent OMS acţionează pe trei direcţii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenţionează să călătorească, aprobarea de către ţări a unor restricţii sau cerinţe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc şi schimbul de informaţii între ţări cu privire la procesul de vaccinare.

 

Propunerea înaintată de guvernul grec la nivelul UE

 

În timp ce țările se grăbesc să își vaccineze populația împotriva coronavirusului, schemele de verificare a  imunității - cunoscute sub numele de „pașapoarte pentru vaccin” – sunt concepute ca o cale de întoarcere la viața normală. În acest sens, Grecia a lansat un sistem la nivelul întregii UE.Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat Comisiei Europene că este „urgent să se adopte o înțelegere comună cu privire la modul în care un certificat de vaccinare ar trebui să fie structurat astfel încât să fie acceptat în toate statele membre”, potrivit unei scrisori consultată de politico. Dar în Europa, unde vaccinările au început, propunerile de certificare sau schemele de pașapoarte ale vaccinurilor se confruntă deja cu un obstacol familiar: intimitatea.

Oponenții acestor pașapoarte susțin că astfel de scheme de verificare ar pune în pericol drepturile fundamentale ale europenilor prin împărțirea oamenilor în categorii în funcție de starea de sănătate, refuzând accesul la toate tipurile de servicii publice celor nevaccinați și deschizând ușa spre urmărirea sănătății.

Introducerea pașapoartelor de vaccin „pune întrebări esențiale pentru protecția vieții private și a drepturilor omului”, a spus Anna Beduschi, cercetător de la Universitatea Exeter. Pașapoartele ar putea „crea o nouă distincție între indivizi în funcție de starea lor de sănătate, care poate fi apoi utilizată pentru a determina gradul de libertăți și drepturi de care se pot bucura”, a adăugat ea.

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   campanie de vaccinare