Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CUTREMUR în Orientul Mijlociu: Iordania vrea înapoi de la Israel două teritorii

CUTREMUR în Orientul Mijlociu: Iordania vrea înapoi de la Israel două teritorii

Un articol de: B1.ro - 22 Oct 2018, 14:49
CUTREMUR în Orientul Mijlociu: Iordania vrea înapoi de la Israel două teritorii Externe

A apărut o nouă sursă de disensiuni în Orientul Mijlociu, zonă măcinată de astfel de conflicte interminabile, după ce Iordania a anunţat că vrea înapoi mai multe teritorii de la Israel.

Regele Abdullah II al Iordaniei a declarat că va denunţa o parte a tratatului de pace semnat în 1994 cu statul israelian, care i-a permis acestuia să închirieze două bucăți din teritoriul irodanian, anunţă al Jazeera, potrivit stirileprotv.ro.

"Am informat Israelul de terminarea aplicării anexelor tratatului de pace referitoare la al-Baqura (zona din nord - n.r.) şi al-Ghumar (zona din sud - n.r.)", a declarat regele Abdullah II.

Conform tratatului, Israelul a putut să închirieze 405 hectare de teren agricol de la graniţa de sud cu Iordania, precum şi o zonă din nord. Teritoriile au rămas în proprietatea Iordaniei, însă drepturile de exploatare au aparţinut unor entităţi private din Israel.
Cele două zone, foarte fertile, au fost exploatate de Israel timp de 25 de ani, iar pe 25 octombrie 2019 ar fi trebuit extinsă perioada de închiriere. 

"Al-Baqura şi al-Ghumar sunt pământ iordanian şi vor rămâne iordaniene", a mai spus regele.

În urma anunţului regelui iordanian, Israelul are la dispoziţie 12 luni pentru a elibera cele două teritorii.

De cealaltă parte, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat dispus să negocieze cu Iordania o extindere a perioadei de închiriere.

(Sursa foto: timesofisrael.com)Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Iordania este unul dintre cele mai sărace state arabe, dar şi singurul stat arab care a semnat un tratat de pace cu Israel după Războiul de Şase Zile din 1967.
 

Citeşte mai multe despre:   Iordania,   Israel,   Abdullah al II-lea,   Benjamin Netanyahu