Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Irak: Amnesty International acuză miliţiile şiite de crime de război împotriva civililor sunniţi

Irak: Amnesty International acuză miliţiile şiite de crime de război împotriva civililor sunniţi

Un articol de: - 14 Oct 2014, 20:43
Irak: Amnesty International acuză miliţiile şiite de crime de război împotriva civililor sunniţi Externe

Amnesty International (A.I.) acuză miliţiile şiite, care luptă împotriva grupării Statul Islamic alături de armata irakiană, de comiterea unor crime de război asupra unor civili sunniţi, informează AFP.

Organizația Amnesty International  critică și Guvernul de la Bagdad pentru faptul că susţine şi înarmează luptătorii şiiţi care răpesc şi ucid civili sunniţi. ONG-ul care militează pentru drepturile omului susține că are dovezi care arată că membri ai unor miliţii şiite au ucis "zeci" de sunniţi, în Irak, sugerând "execuţii deliberate".

"Dându-şi binecuvântarea unor miliţii care comit în mod sistematic asemenea abuzuri, Guvernul irakian îşi dă acordul pentru crime de război şi alimentează o spirală periculoasă a violenţei confesionale", a afirmat Donatella Rovera, consilieră Amnesty International pentru situaţii de criză.

A.I. atrage atenția și asupra răpirilor unor sunniţi de către grupări armate şiite care cer zeci de mii de dolari drept răscumpărare, dar care în ciuda plăţii răscumpărării nu eliberează întotdeauna prizonierii, uneori ajungând chiar să îi ucidă.

Astfel, Amnesty International cere Guvernului irakian să îşi exercite controlul asupra acestor miliţii, ONG-ul susținând că miliţiile şiite se servesc de lupta împotriva grupării Statul Islamic ca de un pretext, pentru a comite acte "de răzbunare" împotriva sunniţilor.

Citeşte mai multe despre:   statul islamic