Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Iran ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Londra

Iran ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Londra

Iran a depus o plângere oficială la Comitetul Olimpic Internațional (CIO) amenințând că va boicota Jocurile Olimpice de la Londra dacă organizatorii nu vor schimba logo-ul oficial al competiției, informează The Guardian.

Guvernul de la Teheran susține că elementele logo-ului pot fi rearanjate în așa fel încât să formeze cuvântul “Zion”, termenul biblic ce se referă la Ierusalim.

Logo-ul lansat în 2007 și care a costat 400.000 de euro a fost ținta mai multor contestații. Cei care au văzut acest simbol susțin că seamănă cu o svastică în timp ce alte persoane cred că ar putea fi interpretat drept un act sexual.

Iranienii spun că logo-ul este un simbol al rasismului și reprezintă o conspirație voalată pro-israeliană. Dacă cererea Teheran-ului nu va fi îndeplinită, sportivii iranieni nu vor fi lăsați să participe la Jocurile Olimpice din Londra.

"Folosirea cuvântului Zion în logo-ul Jocurilor Olimpice din 2012 este o acțiune dizgrațioasă și contrară valorilor Jocurilor Olimpice. Nu e nicio îndoială că această neglijență poate afecta prezența unor țări la JO, în special a Iranului", se arată în scrisoarea oficială a Iranului.

Oficialii CIO au confirmat plângerea depusă de Iran însă neagă complet acuzațiile de rasism sau campanie pro-israeliană.

"A fost lansat în 2007 după teste și consultări. Suntem surprinși că această plângere a fost făcută abia acum", a menționat un reprezentant al Comitetului Olimpic Internațional.

Logo-ul editiei 2012 a Jocurilor Olimpice

Citeşte mai multe despre:   Iran,   Jocuri Olimpice,   Londra,   logo