Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Iranul amenință cu renunțarea la 'o parte' a Acordului Nuclear. Mesajul Teheranului

Iranul amenință cu renunțarea la 'o parte' a Acordului Nuclear. Mesajul Teheranului

Un articol de: Ionescu Tudor - 08 Mai 2019, 11:36
Sursă foto: hepta.ro Externe

Iranul amenință cu renunţarea la Acordul Nuclear semnat în 2015 cu Statele Unite, Uniunea Europeană, Franţa, Germania, China, Rusia şi Marea Britanie, în situaţia în care acestea nu iau măsuri pentru a-i ajuta sectorul bancar şi cel energetic, relatează BBC.

Avertismentul Teheranului vine la exact un an după ce Statele Unite a denunţat acordul, denumit oficial "Planul de Acţiune Comun şi Comprehensiv (JCPOA)".

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a precizat că în termen de 60 de zile uraniul şi apă grea deţinută nu vor mai fi vândute altor ţări, ci vor fi păstrate în Iran. În plus, a ameninţat cu reluarea îmbogăţirii uraniului. Pentru a putea fi folosit în procesul de construire a unei arme, uraniul trebuie îmbogăţit până la 85% - deşi arme nucleare mai puţin distructive pot folosi şi uranium cu un nivel mai mic de îmbogăţire.

Pe parcursul acestor 60 de zile, Franţa, Germania, China, Rusia şi Marea Britanie vor avea de ales în a-şi păstra angajamentele economice şi financiare asumate cu Iranul, sau să se alăture Statelor Unite şi să aplice sancţiuni economice.

"Nu vrem să părăsim acordul. Toată lumea din lume ar trebui să ştie că astăzi este sfârşitul JCPOA (Acordul Nuclear - n.r.); este un nou pas în cadrul JCPOA", a precizat preşedintele iranian, Hassan Rouhani.

El a şi ameninţat Franţa, Germania, China, Rusia şi Marea Britanie cu "reacţii foarte decisive" în situaţia în care problema programului nuclear iranian va fi dusă în Consiliul de Securitate al ONU.

Foto: Preşedintele iranian, Hassan Rouhani (sursă foto: Twitter / Hassan Rouhani)

Care era scopul Acordului Nuclear

În esenţă, scopul era de a împiedica Iranul să dezvolte un program nuclear militar, în schimbul ridicării unei bune părţi a sancţiunilor economice care deja îi afectau foarte serios economia.

Potrivit prevederilor lui, de exemplu, Iranul nu ar fi putut deţine decât uranium îmbogăţit cu până la 20% - ce împiedică utilizarea lui în scopuri militare. Şi chiar şi acea cantitate era drastic limitată la 300 de kg.

Un alt exemplu îl constuite limitarea foarte drastică a procesului de cercetare şi dezvoltare a tehnologiei nucleare - deşi acest proces nu era oprit în totalitate.

Iranului nu i se impunea renunţarea totală la programul nuclear, o solicitare ce ar fi fost, oricum, practic imposibil de acceptat întrucât un program nuclear era o mai veche ambiţie a Teheranului, ce-şi găseşte originile încă din timpul perioadei în care la conducerea ţării se afla şahul.

Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care preşedintele american, Donald Trump, a caracterizat Acordul Nuclear drept "foarte prost, oribil şi de râs". Pentru că ulterior să scoată Statele Unite din acord, şi să reimpuna sancţiuni economice Iranului.

În fapt, dezvoltarea de arme nuclear presupune nu doar îmbogăţirea uraniului între 20% şi 85%. Ci şi capacitatea de a miniaturiza încărcătura nucleară suficient de mult încât să încapă pe o rachetă, presupune dezvoltarea unor rachete capabile să transporte încărcătura nucleară, precum şi tehnologia necesară pentru a asigura rachetelor condiţiile necesare pentru a ieşi cu succes din atmosfera Pământului (şi ulterior de a reintra). Toate aceste tehnologii necesită mult timp pentru a fi dezvoltate, precum şi multe resurse.

Citeşte mai multe despre:   Acordul Nuclear,   Adrian Chiran
 
 
 
Loading...