Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Iranul ameninţă Statele Unite cu un răspuns 'zdrobitor' în cazul unui atac

Iranul ameninţă Statele Unite cu un răspuns 'zdrobitor' în cazul unui atac

Un articol de: Tudor Ionescu - 22 Iun 2019, 19:29
Iranul ameninţă Statele Unite cu un răspuns 'zdrobitor' în cazul unui atac Sursă foto: hepta.ro Externe

Iranul nu va ezita să răspundă la tentativele repetate de încălcare a suveranităţii sale, a precizat Ministerul de Externe al Iranului, citat de CNN.

"Indiferent ce decizie iau (oficialii americani - n;.r.), nu vom permite că teritoriul Republicii Islamice să fie încălcat. Decizia noastră nu depinde de decizia lor şi vom contracara orice agresiune, indiferent că sunt amestecate cu ameninţări sau nu", a declarat Seyed Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului.

De asemenea, el a lăudat Corpul Islamic al Gărzii Revoluţionare (IRCG) pentru doborârea dronei americane "MQ-4C Triton", de joi (20 iunie).

În plus, partea iraniană a avertizat Statele Unite că, un eventual atac ar atrage un răspuns "zdrobitor". Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate Iraniene a avut un ton mai ponderat, indicat că "Iranul nu va fi niciodată primul care să iniţieze un război".

Foto: Generalul Qassem Soleimani, comandantul Brigăzii Quds, ce face parte din Corpul Islamic al Gărzii Revoluţionare (IRCG) (sursă foto: hepta.ro)

Contextul în care a venit răspunsul Teheranului

Retorică agresivă a Iranului vine la o zi după ce preşedintele american, Donald Trump, a recunoscut că aprobase un atac asupra Iranului, pe care ulterior l-ar fi anulat (sau amânat, e neclar) pe motiv că "ar fi omorât 150 de oameni".

Ameninţările Teheranului vin, de asemenea, şi pe fondul înrăutăţirii situaţiei economice a Iranului (din cauza sancţiunilor economice americane), dar şi pe a unor tensiuni diplomatic, generate de atacurile efectuate weekend-ul asupra a două tancuri petroliere, în Golful Oman. Acestea două din urmă fiind atribuite tot Iranului.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

La toate acestea se adauga anunţul Washington-ului cu privire la suplimentarea forţelor americane (deja impresionante) din Orientul Mijlociu, cu încă 1.000 de trupe (o cifră, în esenţă, destul de mică).

Foto: Tancuri T-72 aparţinând Armatei Iranieie (sursă foto: Facebook)

Care ar fi, de fapt, adevărata miza din spatele escaladării tensiunilor dintre Iran şi SUA

Adevărata miză a conflictului de interese dintre Statele Unite şi Iranul este, însă, ceva mai complexă şi trece dincolo de petrolierele distruse sau de drona doborâtă. 

În schimb, are legătură cu mai vechile planuri ale Iranului de a-şi creea o sferă de influenţă care să se întindă de la Golful Persic până la Marea Mediterană. Aici s-ar încadra şi implicarea directă (prin intermediul Brigăzii iraniene Quds) şi indirectă (prin intermediul Hezbollah) în Războiul Civil din Siria sau în scoaterea Statului Islamic din Irak - un stat asupra căruia are o influenţă considerabilă.

Tensiunile dintre SUA şi Iran mai au legătură şi cu planurile nucleare ale Iranului, de asemenea, un mai vechi proiect al Teheranului, ce datează încă de pe vremea şahului. Însă aceasta este o problemă secundară celei mai-sus menţionate, dat fiind faptul că dezvoltarea de arme nucleare (şi mai ales de rachete nucleare) este un proces de lungă durată şi extrem de costisitor.

Tuturor acestora se suprapun şi rivalităţile regionale dintre Iran şi Arabia Saudită (aliat al SUA) sau dintre Iran şi Israel (alt aliat al SUA).