Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Iranul, suspectat de dezvoltarea armei nucleare după ce a dublat capacitatea instalației nucleare de la Fordo

Iranul, suspectat de dezvoltarea armei nucleare după ce a dublat capacitatea instalației nucleare de la Fordo

Iranul a dublat capacitatea de producție de uraniu îmbogățit a instalației subterane de la Fordo, în ciuda unor sancțiuni internaționale, anunță un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică acuză Iranul că îi împiedică activitatea la Parchin, după ce Republica islamică a instalat aproximativ 2.000 de centrifuge la Fordo, pe 18 august, față de aproximativ 1.000 câte erau în mai. Dintre acestea, aproape 700 se află în activitate.

Agenția ONU de la Viena se aștepta la o creștere cu cel mult 350 de centrifuge, însă numărul duble de centrifuge introduse recent a dus la acuzația că Iranul împiedică activitatea de verificare la baza militară de la Parachim, unde AIEA suspectează activități nucleare ilicite.

Occidentalii și Israelul suspectează Iranul că vrea, sub acoperirea programului său nuclear civil, să dezvolte arma nucleară, lucru pe care Teheranul îl dezminte în mod oficial.

Liderul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Kamenei, a dat din nou asigurări, joi, că ţara sa "nu va căuta niciodată să se doteze cu arma atomică", în cadrul unui summit al Mişcării Ţărilor Nealiniate (NAM), care se desfăşoară până vineri la Teheran, informează siteul Economica.

Instalația de la Fordo are o capacitate de aproximativ 3.000 de centrifuge și este construită într-un munte, fiind dificil de atacat.

Uraniul îmbogăţit este utilizat pentru producerea de electricitate sau izotopi utilizaţi în scopuri medicale, servind la diagnosticarea anumitor forme de cancer, dar purificat în proporţie de până la 90% el este utilizat la fabricarea armei atomice. Iranul îmbogăţeşte uraniu până la un nivel de 20%.