Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Irish Times: Plagiatul miniștrilor alimentează dispreţul faţă de politicienii români. Sistemul educațional, afectat de corupţie şi incompetenţă

Irish Times: Plagiatul miniștrilor alimentează dispreţul faţă de politicienii români. Sistemul educațional, afectat de corupţie şi incompetenţă

Miniştrii plagiatori alimentează dispreţul faţă de politicienii români. Acesta este titlul unui articol publicat de cotidianul Irish Times. Recentele scandaluri, în care au fost implicate mai multe figuri politice din România, scot în evidenţă un sistem educaţional dominat de corupţie, concluzionează jurnaliştii.

„Scena politică românească este arareori plictisitoare, însă primele şapte săptămâni ale lui Victor Ponta ca prim-ministru au fost pline până la refuz de evenimente”, notează jurnaliştii irlandezi într-un articol despre scandalul de plagiat în care este implicat premierul.

Însă Executivul condus de Ponta nu este la prima abatere în ceea ce priveşte plagiatul. În articol se aminteşte despre cazul Corinei Dumitrescu, propusă pentru a prelua portofoliul Educaţiei, a cărei candidatură a fost retrasă odată ce a ieşit la iveală că în CV-ul său apăreau mai multe informaţii eronate. A urmat cazul Ioan Mang. Acesta a fost acuzat de academicieni din Israel, Japonia şi Taiwan că ar fi copiat secţiuni întregi din lucrările acestora, fără a preciza cui aparţin respectivele pasaje. A copiat chiar şi greşelile, menţionează jurnaliştii. Mang a susţinut că acuzaţiile sunt nefondate, însă a demisionat.

Premierul l-a acuzat atunci pe preşedintele Traian Băsescu că îşi foloseşte influenţa în detrimentul adversarilor politici. La fel a făcut şi atunci când revista Nature l-a acuzat că ar fi plagiat mai bine de jumătate din teza de doctorat.

„Scandalurile au scos la iveală ceea ce românii ştiau deja despre sistemul educaţional, şi anume că este afectat de corupţie şi incompetenţă. Au mai avut un efect,
au adâncit cinismul pe care cetăţenii români îi simt faţă de clasa politică şi majoritatea aspectelor vieţii publice, se mai arată în articolul Irish Times.

Iar toate aceste evenimente l-au împiedicat să pună în aplicare programul economic pe care l-a prezentat atunci când a preluat puterea, concluzionează Irish Times.

Victor Ponta este acuzat de plagiat, în lucrarea sa de doctorat, în două articole publicate de Nature și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Premierul a dat vina pe președintele Traian Băsescu pentru acest scandal, spunând că șeful statului joacă murdar și fabrică dosare.Citeşte mai multe despre:   plagiat