Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe ISIS și alte grupări au vândut măști false în SUA ca să facă rost de bani pentru atacurile teroriste

ISIS și alte grupări au vândut măști false în SUA ca să facă rost de bani pentru atacurile teroriste

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 14 Aug 2020, 13:29
ISIS și alte grupări au vândut măști false în SUA ca să facă rost de bani pentru atacurile teroriste Externe

Grupările teroriste care activează în Orientul Mijlociu au vândut măști de protecție false spitalelor, centrelor de îngrijire și unităților de intervenție din Statele Unite, ca să facă rost de bani pentru operațiunile teroriste. Au reușit asta printr-o escrocherie online sofisticată. Ei au mai obținut sume și prin rețelele sociale și cu ajutorul criptomodelor. Autoritățile americane au confiscat două milioane de dolari și peste 300 de conturi de criptomonede, în ceea ce este considerat cel mai mare caz de acest fel, informează CBS News.

 

Grupările teroriste profită de epidemia de coronavirus și de disperarea oamenilor pentru a face rost de bani

 

Procurorii federali au anunțat că teroriștii încearcă să obțină bani pentru arme și operațiunile lor, profitând de disperarea oamenilor care caută materiale de protecție, aflate în cantități insuficiente, pentru a se proteja de coronavirus. Țintele grupărilor sunt chiar persoanele și instituțiile cele mai vulnerabile: spitale, cămine de îngrijire şi unităţi de intervenţie de urgenţă. 

De exemplu, gruparea Stat Islamic (ISIS) a folosit site-ul facemaskcenter.com pentru a vinde măști false de tipul N-95.

John Demers, procurorul general adjunct al Direcţiei de Securitate Naţională, a precizat că teroriștii folosesc o „operaţiune online sofisticată” și creează site-uri web false, „iar oamenii se gândesc că plătesc pentru o mască de care au nevoie”.

Un înalt oficial al Departamentului de Justiţie a declarat că operațiunile ISIS de acest tip sunt doar o parte din activitatea infracţională generală. Al-Qaida şi Hamas au folosit reţelele de socializare şi criptomonedele ca să strângă bani pentru operațiunile teroriste.

Autoritățile americane au confiscat două milioane de dolari și peste 300 de conturi de criptomonede.

 

Rusia a cerut Statelor Unite 660.000 de dolari pe ”ajutorul umanitar” care includea măști de gaze și mănuși de curățat prin casă

 Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

În luna mai, americanii au primit produse din Rusia. Deși l-a prezentat ca „ajutor umanitar”, Moscova a cerut apoi 600.000 de dolari. 

Mai mult, mii dintre echipamentele medicale primite erau de fapt, măști de gaze, mănuși de curățat prin casă și ventilatoare prost fabricate. Încărcătura a fost livrată pe... 1 aprilie.

Americanii nu au văzut de la început ce conține așa-zisul „ajutor umanitar”. 

Întrebat despre acest transport, președintele american Donald Trump a declarat pe 3 aprilie: „Nu sunt îngrijorat de propaganda rusă. Nici măcar un pic! El (Vladimir Putin, președintele Rusiei) a oferit multe echipamente medicale și lucruri de calitate, pe care le-am acceptat și care pot salva o grămadă de vieți. Aș accepta asta în fiecare zi!”.

SUA e țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus. Peste 5,4 milioane de persoane au fost testate pozitiv aici de la izbucnirea crizei. Mai bine de 2,8 milioane de oameni s-au vindecat, dar aproape 170.500 au murit.