Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Israel cere Naţiunilor Unite să anuleze raportului Goldstone cu privire la ofensiva din Fâşia Gaza

Israel cere Naţiunilor Unite să anuleze raportului Goldstone cu privire la ofensiva din Fâşia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut sâmbătă Organizaţiei Naţiunilor Unite să anuleze raportul privind ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, după ce autorul acestuia, judecătorul Richard Goldstone, a afirmat că documentul ar fi diferit dacă l-ar redacta în prezent, relatează AFP. "Cer ONU să anuleze imediat raportul Goldstone. Acest raport trebuie aruncat la coşul de gunoi al istoriei", a afirmat Netanyahu într-un discurs televizat.

"Astăzi, Goldstone a confirmat (...) că Israelul a spus adevărul. Nu am atacat niciodată civili în mod deliberat, iar instanţele noastre de control sunt la nivelul celor mai înalte criterii internaţionale, în timp ce Hamas nu trebuie să verifice nimic, lansând (rachete) pentru a ucide civili", a spus Netanyahu.

Într-un articol publicat în Washington Post, Goldstone a afirmat că raportul său ar fi "un document diferit" dacă ar fi redactat în prezent.

"Astăzi ştiu mai multe despre ceea ce s-a întâmplat în timpul războiului din Gaza decât ştiam atunci când am prezidat comisia de anchetă", afirmă Goldstone.

"Deşi dovezile israeliene care au apărut după publicarea raportului nostru nu neagă pierderile tragice de vieţi în rândurile civililor, regret că misiunea noastră nu a avut acces la astfel de dovezi, care explică circumstanţele în care am afirmat că au fost vizaţi civili din Gaza", adaugă el.

"Acestea ar fi modificat probabil concluziile noastre privind premeditarea crimelor şi existenţa crimelor de război", a afirmat judecătorul.

Potrivit documentului, există posibilitatea ca în timpul operaţiunii să fi fost comise crime de război, atât de către Israel, cât şi de către mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza din 2007.

Raportul ONU era o anchetă cu privire la acuzaţiile de crime de război comise în timpul operaţiunii israeliene Cast Lead, desfăşurată în Fâşia Gaza între 27 decembrie 2008 şi 18 ianuarie 2009.

Ofensiva din Fâşia Gaza s-a soldat cu cel puţin 1.400 de victime în rândurile populaţiei palestiniene, în majoritate civili, şi cu 13 victime în rândurile cetăţenilor israelieni.

Citeşte mai multe despre:   Fâşia Gaza,   Israel,   ONU,   victime