Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Israelul a trecut deja la punerea în aplicare a 'Înțelegerii Secolului' făcută cu Donald Trump. Decizia luată de Benjamin Netanyahu și reacția palestinienilor (FOTO)

Israelul a trecut deja la punerea în aplicare a 'Înțelegerii Secolului' făcută cu Donald Trump. Decizia luată de Benjamin Netanyahu și reacția palestinienilor (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 20 Feb 2020, 19:31
Externe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat, joi, că va fi reluat un plan de construire a 3.000 de noi locuinţe în apropiere de Ierusalimul de Est, o zonă a oraşului dominată preponderent de palestinieni, arată Reuters.

"Astăzi (joi - n.r.) am aprobat construirea a 3.000 de locuinţe în Givat Hamatos (o zonă suburbană a Ierusalimului - n.r.) pentru evrei, din care 1.000 vor fi puse la vânzare în curând", a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Planul a fost, însă, criticat întrucât ar putea tăia legătura dintre Ierusalimul de Est şi Bethlehem (o localitate, de asemenea, dominată de palestinieni).

Colonizarea, prin construirea de cartiere sau chiar de localităţi întregi, este o modalitate folosită de decenii de Israel pentru a prelua efectiv controlul unor teritorii pe care le-a considerat ca aparţinând statului israelian.

"Insistenţa lui Netanyahu de a construi mii de unităţi de locuit reprezintă distrugerea sistematică a soluţiei celor două state şi duce la implementarea planului Trump", a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

Foto: Localizarea zonei "Givat Hamatos" (sursă foto: Google Maps)

La sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele american Donald Trump a prezentat aşa-numita "Înţelegere a Secolului", menită să rezolve dispută israeliano-palestiniană. Pactul a fost, însă, perceput negativ de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, mai ales că el are potenţialul de a încălca normele de drept internaţional stablite prin "Acordul Oslo ÎI" şi "Rezoluţia 242" a ONU. De asemenea, în timpul campaniei electorale, Benjamin Netanyahu a promis anexarea unei părţi a Cisiordaniei şi a Văii Iordanului.

 • Care sunt principalele prevederi ale "Înțelegerii Secolului"

Prevederile referitoare la Israel 

 • Ierusalimul va rămâne capitala nedivizată a Israelului;
 • Israelul va pastra o prezență permanentă la vest de râul Iordan;
 • Partea palestiniană va trebui să recunoască Israelul ca stat;
 • Formarea unui comitet comun SUA-Israel pentru conceperea unei hărți mai "detaliată şi calibrată" menită să ducă la o recunoaştere "imediată" a statului palestenian;
 • Stabilirea unui teritoriu (învecinat celui israelian) care va compune statul palestinian, pentru momentul în care "condiţiile formării unui astfel de stat vor fi îndeplinite";
 • Implementarea planului ce prevede existenţa a două state nu va afecta în niciun fel securitatea Israelului;
 • Regatul Iordaniei va activa ca garant al securităţii musulmanilor care se duc în pelerinaj pe "Domul Cupolei Stâncii";
 • Accesul la "Domul Cupolei Stâncii" va fi garantat pentru toate religiile (iudaica, creştină şi musulmană) fără excepţii - că până acum;
 • Problema refugiaților palestinieni trebuie să fie rezolvata in fara granitelor Israelului.

Prevederile referitoare la statul palestinian

 • "Dublarea" teritoriului palestinian şi formarea unei capitale palestiniene în estul Ierusalimului în care Statele Unite îşi va crea o ambasadă;
 • Teritoriul care ar urma să compună statul palestinian va rămâne "deschis" timp de patru ani, Israelul neavând drept de intervenție. În acest timp, palestinienii vor putea să negocieze cu Israelul modul în care "Planul Trump" va fi implementat;
 • SUA va dona 50 de milioane de dolari statului palestinian;
 • Partea palestiniană trebuie să dezarmeze grupările "Hamas" şi "Jihadul Islamic" şi să adopte legi care să garanteze drepturile omului.

Foto: Cum ar urma să arate statul palestinian (sursă: Twitter / @WhiteHouse)

Citeşte mai multe despre:   Israel,   benjamin netanyahu