Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Israelul le permite cetățenilor săi să meargă în Arabia Saudită. Măsura, parte din politica guvernului Netanyahu de descurajare a Iranului

Israelul le permite cetățenilor săi să meargă în Arabia Saudită. Măsura, parte din politica guvernului Netanyahu de descurajare a Iranului

Un articol de: Redacția B1.ro - 26 Ian 2020, 20:47
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA Externe

Israelul i-a autorizat duminică pe cetăţenii săi să efectueze vizite în Arabia Saudită, dar numai pentru călătorii religioase ori de afaceri, decizie ce poate fi un semn al apropierii dintre cele două puteri regionale care au ca adversar comun Iranul, consemnează AFP preluată de Agerpres.

Până în prezent, cetățenii israelieni, fie ei evrei sau arabi, puteau merge în Arabia Saudită doar dacă tranzitau o țară terță, precum Egiptul sau Iordania.

Vestea este mai mult sau mai puțin surprinzătoare, având în vedere că deși Israelul nu are relaţii diplomatice cu Arabia Saudită, în ultima vreme au existat contacte între cele două ţări. De altfel, guvernul israelian s-a apropiat și de alte state din Golf, precum Emiratele Arabe Unite. 

Acestea sunt „mici etape de normalizare, nu o normalizare completă'' a relaţiilor, apreciază Yoel Guzansky, fost director al secţiei „state din Golf'' în Consiliul naţional de securitate israelian.

Statele arabe au făcut dintotdeauna din soluţionarea problemei palestiniene o condiţie pentru normalizarea relaţiilor cu statul evreu. În schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi membri ai administraţiei americane aliaţi ai Israelului susţin o abordare diferită, conform căreia mai întâi o normalizare a relaţiilor acestei ţări cu lumea arabă ar putea contribui la un acord de pace cu palestinienii.

Citeşte mai multe despre:   Israel
 
Loading...