Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Italia devine primul stat G7 care se alătură la noul Drum al Mătăsii! Un comisar european cere drept de veto asupra înțelegerii dintre Roma și Beijing

Italia devine primul stat G7 care se alătură la noul Drum al Mătăsii! Un comisar european cere drept de veto asupra înțelegerii dintre Roma și Beijing

Un articol de: Redacția B1.ro - 25 Mar 2019, 22:50
foto: Pixabay Externe

Italia a devenit primul stat din formatul G7, ce cuprinde cele mai mari economii industrializate, care s-a alăturat la noul Drum al Mătăsii, proiectul gigant de infrastructură al Chinei, în ciuda reticenței manifestate de comunitatea euroatlantică, potrivit digi24.ro.

Drumul Mătăsii, se tem oficialii europeni, ar putea fi doar o perdea brodată meticulos pentru a acoperi adevăratele intenţii ale Chinei. Mai ales acum când are o vulnerabilitate crescută şi caută aliaţi în Europa.

Publicația mai notează că, înainte ca memorandumul dintre cele două ţări să fie semnat, liderii europeni au manifestat un front unit împotriva Chinei şi au avertizat Guvernul italian asupra consecinţelor semnării unui astfel de acord bilateral cu Beijingul. Uniunea Europeană se teme că prin aceste politici, China nu face decât să îşi urmărească interesele naţionale, şi nu interesele comune.

În acest context, Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget, a solicitat chiar un drept de veto asupra afacerilor dintre Italia și China.

Criticii consideră că acest acord nu este decât o altă încercare îndrăzneaţă a Chinei de a-şi spori prezenţa pe piaţa europeană. Oficialii europeni atrag atenţia că dacă unele ţări cred că pot face afaceri inteligente cu China, s-ar putea să fie surprinşi atunci când se vor trezi şi vor afla că sunt de fapt dependenţi de chinezi.

Programul ambiţios al Chinei nu se rezumă doar la realizarea unei infrastructuri de transport moderne, ci are şi componente de colaborare în tehnologie, ştiinţă şi cultură, consacrând astfel strategia de expansiune globală a celei de-a doua cea mai mare economie a lumii. De aceea Uniunea Europeană şi Statele Unite privesc cu îngrijorare creşterea influenţei chineze pe continentul european.

Citeşte mai multe despre:   italia,   china,   uniunea europeana
 
 
 
Loading...