Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Italia dorește un protocol UE pentru pârtiile de schi din Europa în perioada vacanțelor de Crăciun. Ce ar vrea Giuseppe Conte și cum a reacționat Austria

Italia dorește un protocol UE pentru pârtiile de schi din Europa în perioada vacanțelor de Crăciun. Ce ar vrea Giuseppe Conte și cum a reacționat Austria

Un articol de: Vladimir Ionescu - 24 Noi 2020, 16:34
Italia dorește un protocol UE pentru pârtiile de schi din Europa în perioada vacanțelor de Crăciun. Ce ar vrea Giuseppe Conte și cum a reacționat Austria foto: Pixabay Externe

Premierul Giuseppe Conte i-a avertizat pe italieni să nu schieze în timpul vacanței de Crăciun, pentru a ajuta la curbarea celui de-al doilea val pandemic. De la izbucnirea crizei sanitare și până în prezent, Italia a înregistrat peste 50.000 de decese legate de COVID-19.

Vacanța de Crăciun în vremea pandemiei. Italia dorește un protocol al UE pentru funcționarea pârtiilor de schi din Europa

 

Giuseppe Conte a cerut celorlalte națiuni europene să ajungă la un acord asupra unui set de norme comune pentru sector, astfel încât să se prevină importarea cazurilor din străinătate în scenariul în care Italia își ține pârtiile închise – cu toate acestea, țara-vecină Austria și-a exprimat deja rezervele cu privire la o asemenea inițiativă.

Industria stațiunilor de schi din Italia câștigă anual venituri de circa 11 miliarde de euro, iar o treime din suma totală provine din zilele pe care italienii le petrec de obicei în Alpi și Dolomiți cu ocazia Crăciunului și a Revelionului, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, în contextul pandemiei de COVID-19 și a efectelor sale asupra Europei, prim-ministrul italian Giuseppe Conte a spus că anul acesta nu va fi posibil „să fie permise vacanțele pe zăpadă. Nu ne putem permite”.

Italia a raportat doar luni 630 de decese legate de COVID-19. Mai multe regiuni sunt sub carantină parțială, cu restricții ce vor rămâne în vigoare cel puțin până la data de 3 decembrie. Negustorii, reprezentanții hotelurilor și ai restaurantelor speră că afacerile lor vor fi revigorate odată cu venirea Crăciunului, perioadă în general aglomerată.

În încercarea de a redeschide pârtiile, regiunile cu stațiuni de schi au elaborat propuneri de restricții ce se referă la numărul de persoane care ar putea fi transportate de teleschiuri, dar și la numărul de skipass-uri care ar putea fi vândute într-o singură zi – cu toate acestea, pentru a deveni realitate, măsurile mai au nevoie și de aprobarea guvernului central.

„Protocolul este una, dar tot ce se învârte în jurul vacanțelor pe zăpadă este incontrolabil”, a spus Conte, luni, într-un interviu pentru televiziunea La7.

Italia este parte a Alpilor Europeni alături de Austria, Franța, Slovenia și Elveția, care speră că distanțarea socială, limitarea adunărilor și purtatul măștii ar putea susține turismul fără să alimenteze răspândirea virusului.

Giuseppe Conte susține că a discutat cu Emmanuel Macron, președintele Franței, și Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu privire la un „protocol european comun”.Fenomenul "apei moarte" care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt "în gol"

„Cred că este o problemă europeană. Dacă Italia ar decide să își oprească toate teleschiurile fără niciun sprijin din partea Franței, Austriei și a altor țări, atunci turiștii italieni ar risca să meargă în străinătate și să aducă contagiunea înapoi acasă”, susține premierul italian Giuseppe Conte.7

Deși Giuseppe Conte nu a oferit prea multe detalii în ceea ce privește un eventual protocol la nivelul UE, potrivit cotidianului La Republicca, premierul italian ar vrea un acord transfrontalier pentru a menține telecabinele și teleskiurile închise până pe cel puțin 10 ianuarie 2021.

 

Cum a reacționat Austria

 

Austria se opune propunerii formulate de autoritățile italiene privind închiderea pârtiilor de schi din întreaga Europă pe perioada vacanței de Crăciun, potrivit DPA citată de Agerpres.

„Pentru industria turistică din Austria şi turismul său de iarnă, pandemia de Covid-19 este o enormă ameninţare din orice punct de vedere, atât al sănătăţii dar şi economic", a declarat marţi Gernot Blümel, ministrul austriac al Finanțelor, care susține că închiderea pârtiilor de ski ar însemna venituri pierdute de ordinul a 2,4 miliarde de euro în cele trei săptămâni de vacanţă din preajma Crăciunului.

„Dacă UE vrea cu adevărat acest lucru, va trebui să plătească", a mai spus Gernot Blümel. El a mai adăugat că UE va fi nevoită să acorde despăgubiri echivalente cu 80% din aceste venituri, în linie cu schema de ajutor adoptată de Guvernul austriac pentru companiile afectate de Covid-19.
 

Citeşte mai multe despre:   Italia,   Giuseppe Conte