Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Italia critică România după ce i-a blocat un transport de măști: Unele țări se gândesc doar la ele / UPDATE: Reacția Ambasadei Italiei la București (VIDEO)

Italia critică România după ce i-a blocat un transport de măști: Unele țări se gândesc doar la ele / UPDATE: Reacția Ambasadei Italiei la București (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 19 Mar 2020, 12:04
Externe

UPDATE: Ambasada Italiei în România a confirmat că „iniţiativele contrarii dreptului internaţional vor fi denunţate oriunde vor avea loc”. Pe de altă parte, aceasta precizează că „nicio activitate atribuibilă statului român nu a făcut obiectul vreunei plângeri sau condamnări, nici măcar morale”. Ba mai mult, ambasada susține că e sigură de colaborarea autorităților rămâne în urmărirea eventualelor operațiuni ilegale de pe teritoriul său și mulțumește pentru acest sprijin.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Oficialii italieni critică România, dar și alte state care au blocat transporturile de măști de protecție ce trebuiau să ajungă în peninsulă. 

Într-o emisiune televizată, ministrul italian al Sănătății, Luigi Di Maio, a fost întrebat în legătură cu măștile „cumpărate de noi, blocate în România”, dar și despre „acest război al măștilor”.

„În lume există țări care ne ajută și țări care au decis să se gândească doar la ele. Noi îi denunțăm pe cei din urmă. Adică pe cei care țin pentru ei măștile noastre. În alte cazuri alertăm Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Comerțului că sunt țări care își asumă acțiuni anticomerciale, pentru că dacă tu blochezi într-o vamă măștile cumpărate de o firmă care ne aparține, deci nu de Guvern, ci de o firmă italiană, tu ai și un comportament împotriva regulilor comerciale”, a răspuns ministrul Luigi Di Maio.

Totul în contextul în care autoritățile române au anunțat că suspendă pentru șase luni exportul de medicamente și produse sanitare ce sunt utile în criza noului coronavirus.

De altfel, chiar miercuri un camion cu produse sanitare a fost oprit de autorități. 

„În urma sesizării polițiștilor de frontieră din aeroportul Cluj-Napoca, în baza Ordinului Ministrului Sănătății nr. 7 din 11.03.2020, Direcția de Sănătate Publică a dispus oprirea transportului unor colete, care urmau sa fie expediate în Italia și conțineau 10.000 măști chirurgicale, 17.000 măști menaj, 400 măști de unică folosință, 45 de costume de protecție medicală, 400 de botoși protecție încălțăminte", a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Discuția, de la minutul 15.00:

Italia critică România după ce i-a blocat un transport de măști: Unele țări se gândesc doar la ele

Citeşte mai multe despre:   Italia,   Luigi Di Maio