Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Iulian Chifu, înaintea alegerilor europarlamentare: Rusia continuă războiul informațional. Mesajele otrăvite au ajuns la aproximativ 240 de milioane de cetățeni

Iulian Chifu, înaintea alegerilor europarlamentare: Rusia continuă războiul informațional. Mesajele otrăvite au ajuns la aproximativ 240 de milioane de cetățeni

Un articol de: Redacția B1.ro - 14 Mai 2019, 16:21
Iulian Chifu, înaintea alegerilor europarlamentare: Rusia continuă războiul informațional. Mesajele otrăvite au ajuns la aproximativ 240 de milioane de cetățeni sursă foto: eluniversal.com Externe

Rusia continuă războiul informațional, cu alegerile europarlamentare la orizont, deși practicile sale au fost deja expuse public, iar principalul său scop este crearea de instrumente alternative pentru alterarea, dirijarea și influențarea deciziilor la nivel strategic în statele membre UE, consideră analistul Iulian Chifu, potrivit deschide.md.

Așadar, acesta a enumerat mai multe grupuri de studii de pe scena globală, printre care Atlantic Council sau Advance Democracy, ale căror rapoarte arată fără dubii că Rusia intervine fără dubii în desfășurarea alegerilor din fiecare țară. Cu particularitățile fiecăreia, dar urmărind agenda sa generală.

În acest context, fostul consilier prezidențial a enumerat mai multe obiective pe care le are Rusia în aceste demersuri, precum „crearea și adâncirea rupturilor din cadrul UE, ponegrirea și distrugerea legitimității, dacă se poate a credibilității instituțiilor europene și naționale în statele europene, subminarea instituțiilor europene și naționale în raport cu statele și cetățenii, dar în primul rând, crearea de instrumente alternative pentru alterarea, dirijarea și influențarea deciziilor la nivel strategic în statele membre UE”.

El a explicat că diversele campanii ale Rusiei vizează un spectru larg de partide, începând de la extrema stângă și terminând cu dreapta radicală, de la partidele populiste și până la cele antisistem, cele naționaliste etc. Totodată, Moscova promovează linia de propagandă care delegitimează importanța alegerilor europarlamentare sau ale scrutinului în sine. În plus, dezinformarea se suprapune cu campania electorală „genuină” a partidelor politice.

„Evaluările actuale, pe baza audienței știrilor și conținuturilor ruse, arată că mesajele otrăvite au ajuns la cel puțin jumătate dintre cetățenii europeni, estimați a fi 240 de milioane: în Italia au fost identificate pete 100 pagini false coordonate pentru a multiplica mesajele cauzelor populiste, rețeaua având 18 milioane de urmăritori și 23 milioane de interacțiuni ale utilizatorilor, în timp ce rețeaua de securitate Facebook și central sa nouă de la Dublin, pentru coordonarea în timpul alegerilor europene, a eliminat peste 2,8 milioane conturi false și rețele ce multiplicau dezinformarea și care ținteau Europa”, consideră Iulian Chifu.

Citeşte mai multe despre:   Iulian Chifu,   Rusia