Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Iulian Chifu: Tandemul Merkel-Hollande, eșec lamentabil. Strategia e “Russia first”, adică interesele economice, comerciale și politice ale statelor mari europene cu Rusia primează

Iulian Chifu: Tandemul Merkel-Hollande, eșec lamentabil. Strategia e “Russia first”, adică interesele economice, comerciale și politice ale statelor mari europene cu Rusia primează

Un articol de: - 05 Oct 2015, 15:08
Iulian Chifu: Tandemul Merkel-Hollande, eșec lamentabil. Strategia e “Russia first”, adică interesele economice, comerciale și politice ale statelor mari europene cu Rusia primează Foto: rfi.ro Externe

Criza internațională se acutizează. Problema refugiaților, războiul din Siria și conflictul din estul Ucrainei sunt doar trei din conflictele majore care îi pun în dificultate pe liderii Uniunii Europene. Fost consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă Iulian Chifu este de părere că tandemul Merkel-Hollande a înregistrat un eșec în fața acestor lovituri îndreptate către UE, iar cel care va avea de câștigat este Valdimir Putin.

“Pentru cine spunea că lidershipul european e unul într- o profundă erodare, lipsă de cunoaștere, aplomb și voință, reuniunea de la Paris a formatului Normandia vine să confirme o asemenea opțiune”, scrie Chifu într-un editorial postat pe EVZ.ro.

Fostul consilier prezidențial consideră că președintele Franței și cancelarul Germaniei nici nu au dorit o soluționare în conflictul ce are loc în estul Ucrainei sau o sacționare pentru anexarea Crimeii.

“Apropo, despre acest ultim aspect “minor”, de modificarea prin forță a frotierelor Europei și agresiune militară în Estul Ucrainei, nu se mai spune nici un cuvânt. În schimb se forțează încetarea focului și validarea câștigurilor Rusiei, prin marcarea acestor câștiguri în zona de ocupație prin intermediari, pe seama Ucrainei. Dar într-un mod și mai perfid, și mai costisitor pentru Kiev”, explică fostul oficial prezidențial.

Deși Hollande anunță că estul Ucrainei este de acum sigur, că nu se mai trag focuri de armă și că OSCE confirmă spusele sale, nimeni nu confirmă.

“Inspecțiile OSCE sunt o glumă, odată ce se anunță dinainte și se petrec cu însoțitori locali separatiști, iar la oriece reacție care ar amenința punerea în pericol a vieții vreunui observator, inspecția se retrage”, spune Chifu.

“Ultima găselniță - alegerile locale necontestate, acolo unde Pierre Morel a găsit un “compromis”, dar un compromis care compromite: schimbarea legii electorale în Ucraina, acordarea formulei proprii de alegeri în Estul Ucrainei și abia apoi aplicarea „legii ucrainene” pentru alegeri. Deci nu se aplică legea unitară existentă, ci se modifică după cum vrea Rusia. Inovația este că cei aleși să reprezinte regiunea în Rada Supremă sunt deja recunoscuți și validați ca aleși în alegeri corecte, validate de OSCE. O Transnistria 2 mult mai rea, toți liderii având imunitate, o noutate ca soluție de compromis a celor trei impusă Ucrainei, iar separatiștii vor păși și vocifera în Parlamentul ucrainean și vor fi recunoscuți ca reprezentanți ai regiunii separatiste formal. Nu mai vorbim de “legea specială” ce urmează a fi aprobată pentru statutul acestor regiuni și de modificarea Constituției impusă ca parte a soluției. Un dezastru conceptual, principial și un atentat la valorile europene”, se mai arată în editorialul expertului roman.

Dacă cele spuse de liderii Franței și Germaniei nu se confirmă, există pericolul ca cei doi să se compromită în plan internațional.

„Strategia e “Russia first”, adică interesele economice, comerciale și politice ale statelor mari europene cu Rusia primează, nu contează statele mici ce vor fi divizate și reconfigurate după interesele ruse, iar Vladimir Putin poate face ce vrea, nu va plăti în nici un fel, ba va culege toate avantajele, pe seama acestor state de la frontiera Europei. O Ialta doi, cu parfum de pact Ribentropp Molotov, sub altă formă, în care puterile europene occidentale conced Rusiei orice”, consideră Iulian Chifu.

 

Citeşte mai multe despre:   imigranti,   refugiati,   Hollande,   Merkel