Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Japonia, a treia putere economică din lume, în recesiune după cutremur

Japonia, a treia putere economică din lume, în recesiune după cutremur

Japonia, a treia mare putere economică a lumii, s-a micşorat semnificativ în primele trei luni ale anului, după ce cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie au devastat teritoriul. Produsul intern brut a scăzut cu 0,9% în primul trimestru, au anunţat reprezentanţii Ministerului japonez al Economiei, citaţi de BBC.

Japonia este acum în recesiune, după două trimestre consecutive de declin. Potrivit analiştilor, consumul şi exporturile au fost cele mai grav afectate.

„Economia Japoniei este aşteptată să se menţină slabă înurmătoarea perioadă”, a spus, joi, ministrul Economiei, Kaoru Yosano.

Totuşi, oficialul este de părere că cererea de reconstrucţie cel mai probabil va spori creşterea: „Economia are puterea să-şi revină”.

Cel mai îngrijorător aspect al declinului este consumul privat, care a scăzut cu 0,6%, întrucât japonezii şi-au redus drastic din cheltuieli după cutremur. Consumul privat acoperă 60% din economia Japoniei.

Al doilea mare domeniu al celei de-a treia economii din lume, care a fost afectat de cutremur, este comerţul. Exporturile au fost devastate, în timp ce costurile importurilor au crescut.

Comerţul Japoniei a scăzut cu 34,3% în luna martie, în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut.

Totuşi, un aspect favorabil este cel al reconstrucţiilor, care ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra economiei, de îndată de investitorii vor începe renovările, lucru care se va întâmpla cel mai probabil la sfârşitul acestui an.

Banca Centrală a Japoniei a început joi şedinţa de două zile, unde se va discuta politica monetară.

„Puterea economiei Japoniei scade gradual”, a spus guvernatorul Băncii Japoniei, Masaaki Shirakawa.

Banca niponă a pompat miliarde de dolari în sistemul financiar al ţării pentru a stabiliza economia după cutremurul devastator.

Citeşte mai multe despre:   Japonia,   economie,   recesiune,   cutremur