Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Japonia: Autoritățile au interzis accesul în zona evacuată din Fukushima

Japonia: Autoritățile au interzis accesul în zona evacuată din Fukushima

Autorităţile japoneze au decretat intrarea ilegală la o distanţă mai mică de 20 de km de zona de evacuare din jurul centralei avariate de la Fukushima, scrie BBC.

Un acces de scurtă durată va fi acordat celor 80.000 de localnici din zonă, pentru a-şi lua din bunuri.

Potrivit oficialilor, încă nu se ştie numărul exact al persoanelor care încă locuiesc în zona evacuată, dar datele arată că poliţiştii au numărat cel puţin 60 de familii.

După cutremurul din 11 martie, Guvernul a lărgit zona de evacuare, de la 20, la 30 de km, unde oamenii erau sfătuiţi să stea în case, sau să plece. Ulterior, toată zona a fost evacuată.

„Centrala nucleară încă nu a fost stabilizată. Am rugat oamenii să nu intre în zona afectată, întrucât reprezintă un mare risc pentru sănătatea lor”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.

Oamenii au fost sfătuiţi să-şi părăsească locuinţele la scurt timp după cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie, dar ordinele nu fuseseră impuse prin lege.

„Am decis să desemnăm, prin lege, regiunea ca zonă de urgenţă”, a adăugat oficialul.

Majoritatea evacuaţilor locuiesc în săli de sport şi şcoli, aşteptând să se întoarcă acasă, dar autorităţile spun că va mai dura până ce zona nu va mai prezenta nicio ameninţare pentru sănătatea oamenilor.

Citeşte mai multe despre:   Fukushima,   radiatii