Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Japonia, în pragul celei mai severe crize de după al doilea Război Mondial

Japonia, în pragul celei mai severe crize de după al doilea Război Mondial

În urma evenimentelor dramatice petrecute în ultimele zile în Japonia, autorităţile nipone au decis să instaureze noi măsuri menite să ajute populaţia să treacă peste criza instaurată. Confruntându-se cu o alertă nucleară şi cu perspectiva unui nou cutremur puternic, primul ministru Naoto Kan a catalogat dezastrul drept „cea mai severă criză a Japoniei, de când s-a terminat războiul, acum 65 de ani”.

În scopul depăşirii crizei, compania de electricitate din Tokyo a decis să oprească alimentarea cu energie electrică a oraşului, timp de cel puţin două ore pe zi, începând cu ora 5 P.M. De asemenea, Guvernul nipon a cerut populaţiei să economisească energia electrică, astfel că opt prefecturi din Tokyo şi din alte oraşe au fost organizate în cinci grupuri, fiecare dintre ele oprind furnizarea energiei electrice, prin rotaţie, de la trei la şase ore pe zi.

„Eforturile maxime ale naţiunii sunt indispensabile, precum evitarea ieşirii din casă cu excepţia situaţiilor urgente”, a spus şeful Cabinetului de Stat, Yukio Edano, într-un apel către populație.

Măsura de raţionalizare a energiei electrice va dura cel până la sfârşitul lunii aprilie, afectând o mare parte din cei 45 de milioane de abonaţi ai companiei de electricitate din Tokyo. În zona centrală a capitalei, măsura nu va fi aplicată, acolo aflându-se atât birourile Guvernului, cât şi sediile multor companii importante.

Trenurile se opresc câteva ore pe zi


Pe fondul aceloraşi măsuri de austeritate, operatorii de cale ferată au decis să-şi reducă serviciile, afectând un număr mare de navetişti.

Reprezentanţii metroului din Tokyo au luat decizia ca, după primele curse de dimineaţă, cu care oamenii ajung la serviciu, circulaţia trenurilor care leagă suburbiile de oraş să fie oprită câteva ore, pe timpul zilei, pentru economisirea energiei.

Din cauza cutremurelor şi a tsunami-ului care au lovit Japonia, mai mult de 300.000 de persoane locuiesc în adăposturi de urgenţă de-a lungul coastei. Milioane de supravieţuitori se confruntă cu a treia noapte fără apă, electricitate sau mâncare adecvată. Presa japoneză a raportat că 5,5 milioane de oameni nu au curent, iar 20.800 de clădiri au fost distruse sau avariate.

Japonia afectată de cutremur


Pe lângă efectele devastatoare ale cutremurului, poporul japonez se confruntă acum şi cu radiaţiile emanate de explozia de la centrala nucleară din Fukushima, care au depăşit de opt de ori nivelul normal. A fost impusă evacuarea zonei pe o rază de aproape 10 kilometri, unde aproximativ 3.000 de oameni au fost urgentaţi să îşi părăsească locuinţele.

Situaţia este gravă şi în spitale, unde pacienţii nu au nici curent şi nici mâncare, iar personalul medical face faţă cu greu evenimentelor din ultimele zile.

Rafturile supermarketurilor sunt goale, iar populaţia japoneză formează cozi kilometrice, în fiecare zi, pentru strictul necesar de mâncare şi apă. Totul este calculat şi se dă cu raţie, la fel şi carburanţii, care nu se vând într-o cantitate mai mare de 10 litri de persoană.

Citeşte mai multe despre:   Japonia,   cutremur,   seism,   masuri,   tsunami,   criza,   radiatii,   explozie